Csaba László: Felülírta az élet az EU pénzügyi stratégiáját
Üres kasszából nem lehet költekezni - mondta az InfoRádiónak Csaba László a költségvetési és pénzügyi bizottságok elnökeinek találkozója után. A közgazdász professzor szerint felül kell vizsgálni az EU migrációs és költségvetési politikáját az észak-afrikai változások miatt. Szép elvárás, hogy ott majd kialakul a demokrácia és a jólét, de cselekedni most kell.
2011. február 26. 11:01

Olyan helyzetben vagyunk, hogy 2011-ben még a 2005-ben jóváhagyott, és a 2007-13-ig terjedő uniós pénzügyi alapok adják a keretet. Közben azonban ezt az élet már felülírta, hiszen van egy programunk, amely teljesen más irányba menne. Ebből adódik az a fajta fejetlenség, amely az Európai Uniót jellemzi, miszerint egyszerre fújnak hideget és meleget ugyanabból a szájból - mondta Csaba László.

A közgazdász úgy véli: a válság haszna az lehetne, ha belegondolunk, merre is akarunk menni, és előre mozdulnánk az Európa 2020 programban megfogalmazott elképzelések szerint. Az unió pedig olyasmivel foglalkozna, ami közel áll a polgáraihoz, mint például a bevándorlási politika, a környezetvédelem, a munkahelyek teremtése és az oktatás - jegyezte meg.

Csaba László hozzátette: nem megvalósíthatók a magyar kormány által előszeretettel szorgalmazott felvetések, hogy a mezőgazdaságra, az útépítésre és a kohéziós politikára is ugyanannyit költsünk, mint eddig. Hiszen a konferencián a német, a holland és az angol hozzászólóktól hallhattuk, hogy ők ezeket nem finanszírozzák. Üres kasszából pedig nem lehet költekezni - szögezte le a professzor.

A konferencián egyebek mellett az észak-afrikai országokban tapasztalható változásokról is szó volt. Csaba László szerint ezek miatt szükség lesz a jelenlegi migrációs politika és az uniós költségvetés felülvizsgálata. A közgazdász elmondta: a bevándorlásból adódó problémák már most sokkal súlyosabbak, mint azt bárki gondolta volna.

Rendkívüli naivitásra vall, amit az Európai Parlament német képviselő asszonya mondott, hogy mi majd stabilizáljuk az észak-afrikai térséget. Az elmúlt tizenöt év politikája ugyanis épp most bukott meg az ottani rezsimekkel együtt - fűzte hozzá.

Szép elvárás, hogy ott majd kialakul a demokrácia és a jólét, de cselekedni most kell, mert a bevándorlás a korábbi néhány ezres létszámról százezressé növekedhet. Ezért nem lehet ölbe tett kézzel ülni. Mert ha azt tesszük, akkor az európai gondolat lejáratódik, és a bevándorlás ellenes, radikális mozgalmak megerősödnek. És ezt senki sem akarhatja - állapította meg Csaba László.

inforadio.hu