Gyurcsány platformja országos minősítést kapott, Mesterházy a demokratikus többség megszervezéséről beszélt
Egyhangú döntéssel megkapta az országos minősítést az MSZP választmányától a Demokratikus Koalíció Platform. A párt Kovács László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tekintélyének bevetésétől várja az ország nemzetközi presztízsének megőrzését.
2011. február 26. 18:11

A korábbi kormányfő tavaly októberben alakította meg a '89-es demokraták politikai közösségének megszervezését célul tűző Demokratikus Koalíciót. Gyurcsány február 18-i évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az MSZP átalakításával a párt jövő évi kongresszusán új balközép demokrata pártot kell létrehozni. Mint mondta: rendszerváltozás szükséges a szocialista pártban, hogy az MSZP részt vehessen az 1989-es alkotmány értékeire épülő új köztársaság megteremtésében.

Az új platform elnöke a volt miniszterelnök, alelnökei Molnár Csaba és Vitányi Iván. A Demokratikus Koalíció országossá nyilvánításával nem nőtt, azaz továbbra is hét a szocialista pártban működő platformok száma, mivel a Ficsor Ádám korábbi titokminiszter és Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter fémjelezte Magyar Progresszív Társaság Platform nem kérte országos minősítését, vezetői és tagjainak nagy része a Gyurcsány Ferenc vezette tömörülésben folytatja a politizálást.

A minősítéshez a Demokratikus Koalíció Platformnak formai követelményeket kellett teljesítenie: be kellett nyújtania programját, szervezeti felépítését, működési elveit és a legalább háromszáz tag meglétét igazoló okiratokat. Az MTI információja szerint a platformhoz eddig mintegy ezerkétszáz párttag csatlakozott.

Simon Gábor beszámolt arról, hogy a hét platform mellett öt rétegtagozat és tizennyolc szakmai tagozat kapott országos minősítést a választmánytól. Kitért arra is, kezdeményezte, hogy a platformok vezetői egy hónapon belül konzultáljanak az MSZP politikájáról, arról a jövőképről, amelyet a kormánnyal szemben megfogalmazhatnak. A választmányi ülésen elhangzottakat ismertetve Simon közölte: egyetértés volt abban, hogy a kormány eddigi intézkedései nyomán társadalmi és gazdasági válság fenyeget. Kiemelte, hogy a kabinet politikájának kárvallottja a lakosság többsége: a többi között a devizahitelesek, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a nyugdíjasok.

Hozzátette, hogy a közszférában dolgozókról titkosszolgálati módszerekkel gyűjthetnek adatokat, a versenyszférában dolgozók jelentős része jövedelemcsökkenést szenved el az adóváltozások miatt, a tervezett fideszes "bérkommandó" helyett progresszív személyi jövedelemadó-rendszerre volna szükség. A kárvallottak közé sorolta a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő nagyjából félmillió embert is, akiknek - Simon Gábor szerint - se segélyt, se munkát nem ígér a kormányzat.

A választmányi elnök kitért arra, hogy a kormány 600-800 milliárdos kiadáscsökkentésre készül, amelynek részleteit azonban halogatnak bejelenteni. Mint mondta, az "Orbán-csomag" várhatóan súlyos megszorításokat hoz majd, ezeket - az MSZP megítélése szerint - az igazságtalan adórendszer bevezetése tett szükségessé.
 
* * *

Mesterházy: az MSZP feladata a demokratikus többség megszervezése

Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt, de ehhez a mai MSZP önmagában kevés. A szocialista párt elnöke a választmány szombati ülésén azt mondta: olyan erős és egységes MSZP-re van szükség, amely képes megszervezni az új, demokratikus többséget. Mesterházy arra kérte a párttagokat, fejezzék be a terméketlen belső vitákat, mert nem folytatható, hogy az MSZP a belső vitái miatt legyen érdekes, nem élhet vissza azok türelmével, akik a baloldaltól várják sorsuk jobbra fordulását. Felidézte, hogy az MSZP platformok szövetségeként alakult meg és lett a rendszerváltozás utáni időszak legsikeresebb pártja, bizonyítva, hogy tagjai a siker érdekében együtt tudnak működni.

Kifejtette: ma is minden platformnak és minden olyan platformvezetőnek helye van a szocialista pártban, aki tiszteletben tartja az alapszabályt, a közösség érdekét tartja szem előtt, és azért dolgozik, hogy az MSZP alternatívát tudjon felmutatni a kormánnyal szemben. Hozzátette: a sokszínűség az MSZP előnyére fordítható, a pártnak pedig olyan új koalíciókra, szövetségekre van szüksége, amelyek lehetőséget teremtenek a demokratikus többség megszervezésére.

A választmányi ülésen megjelent Gyurcsány Ferenc is. A testület dönt a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform országossá minősítéséről, ezzel nyolcra emelkedhet a szocialista pártban működő platformok száma. Mesterházy Attila arra kérte a jelenlévőket, hogy egyhangúlag támogassák a választmány előterjesztését, amely javasolja: nyilvánítsák országossá a korábbi kormányfő platformját.

A pártelnök a kormányról szólva azt mondta: a sodródás és a döntésképtelenség a szakadék szélére tolta az országot, "amit az MSZP-kormány helyrehozott, a Fidesz eljátszotta". Véleménye szerint a kormány az elhibázott adóreform árát a legszegényebbekkel akarja megfizettetni. Szólt arról is, hogy Orbán Viktor a saját képére formálná az országot, és arra számít, hogy Magyarország néma marad, az emberek nem emelnek szót érdekeik védelmében. "Ha neki lesz igaza, Magyarország sorsa hosszú évekre eldőlt. Ha nekünk, akkor politikai rendszerváltásának romjain fel fog épülni egy új Magyarország" - jelentette ki.

Simon Gábor, a választmány elnöke azt emelte ki, hogy a kormányzati döntések miatt Magyarország távolodik Európától, és keleties, autokratikus, múlt századi ország képét kezdi kialakítani. Szerinte ezt jelzi a magán-nyugdíjpénztári vagyon "rekvirálása", a médiatörvény, a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó, a köztisztviselők titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelése, ezt támasztják alá az indoklás nélküli elbocsátások és a "filozófusperek". Az ország nemzetközi presztízsének megőrzése érdekében arra kérte Kovács Lászlót, a párt alelnökét, korábbi uniós biztost és külügyminisztert, hogy vesse be nemzetközi tekintélyét. Mesterházy hozzá csatlakozva közölte: ugyanezt fogja kérni Medgyessy Pétertől, Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól.

mti.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó