Soltész Miklós: 18 milliárd forint plusz a fogyatékkal élők segítésére
Uniós pénzből tizennyolc milliárd forint többlethez juthat a fogyatékkal élők ellátása; ebből hét milliárdot fordítana a szociális tárca ezerötszáz jelenlegi férőhely kiváltására, átalakítására – nyilatkozta Soltész Miklós, szociális ügyekért felelős államtitkár a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel. A cél az, hogy csökkentsék a még ma is száz fő feletti intézményekben élő rászorulók számát – maximum ötven fős lakócentrumok létrehozásában, kialakításában gondolkodnak. A szociális államtitkár – egy gödöllői uniós program kapcsán – az önkéntesség fontosságáról is beszélt a műsorban.
2011. március 4. 10:24

Átalakítják a fogyatékossággal élők számára gondozást nyújtó intézményeket. A célra több lépcsős pályázati rendszert írnak ki, amely pályázat összesen tizennyolc milliárd forint európai uniós forrást hoz a szakterületre – mondta Soltész Miklós. Megtudtuk: az összeget még az előző kormány helyezte el az uniós költségvetési ciklusban, de különféle okok miatt nem tudták kiírni a pályázatot, ezért azt a jelenlegi kormányzat teszi meg.

A tizennyolc milliárd forintból hét milliárddal a fogyatékkal élők jelenlegi lakóhelyeinek kiváltását segíti a kormányzat, 2013 végéig ezerötszáz férőhely kiváltására van terv – erősítette meg Soltész Miklós. “Három szintből álló lehetőséget fogunk pályázati úton elérhetővé tenni. Vannak olyan fogyatékossággal élők, akik el tudják magukat látni, minimális gondozásra szorulnak – ők három-hat fős lakásokba kerülhetnek. A kicsit súlyosabb állapotúak 6-12 fővel, míg a sokkal nagyobb gondozást igénylők maximum ötven fős helyekre kerülnének” - mondta az államtitkár.

Sokan élnek még ma is száz fő feletti intézményekben. A program lényege és célja – magyarázta Soltész Miklós – változtatni ezen a helyzeten.

A politikus az egyik, közelmúltban Gödöllőn zajlott uniós program kapcsán – melynek témája az önkéntesség volt – e tevékenység ösztönzéséről és annak lehetőségeiről is beszélt a Hattól nyolcig stúdiójában. Soltész Miklós fontosnak tartaná a fiatalok minél nagyobb arányú bevonását az olyan élethelyzetek megtapasztalásába, amiket idős koruk előtt vélhetően a többségük sosem fog átélni. Fontos a fiatalok számára az önkéntes munka, a segítés lehetősége abból a szempontból is, hogy felkészítse őket az olyan közösségi munkára, ami egyébként ugródeszka lehet például egy munkahely elfoglalására vagy betöltésére - hangoztatta a politikus.

“Izgalmassá is lehet tenni az önkéntességet, és egyébként egy enyhe kényszer alkalmazható a fiataloknál' -hangzott a beszélgetésben. A politikus hozzátette: "enyhe kényszer" alatt nem az önkéntesség kötelezővé tételére gondolt, hanem például arra, hogy az iskolai oktatás-nevelés programjába beillesszék azt a jövőben.

Soltész Miklós elmondta: átmenetként az oktatási államtitkársággal közösen pályázatot írtak ki, amelynek keretében a fiatalok kipróbálhatják az önkéntességet. A politikus szerint azok személyiségében, akik akár csak pár napon keresztül is részt vettek idős emberek, fogyatékkal élők segítésében, fantasztikus változás állt be. "Felértékelik a maguk a fizikai egészségét, illetve annak felismeréséhez is közelebb jutnak, hogy mások szenvedése, kiszolgáltatottsága bizony közös megoldást igényel" – hangzott az interjúban.

Duna Televízió
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó