Az áruló Júdás története Máraitól
A nagyböjti, illetve húsvéti időszakra időzítve jelenteti meg Márai Sándor Harminc ezüstpénz című kötetét a Helikon Kiadó.
2011. március 4. 10:34

Az emigrációban írt, eredetileg 1983-ban kiadott Júdás-történettel teljesedett ki Márai történelmi témájú regényírása. A könyv központi kérdése az áruló, illetve az árulás természetrajza.

A Keriótból való Jézus-tanítvány történetében a San Diegóban élő írót mindenekelőtt a „mindig nyájas” áruló lélektana, gondolkodásmódja izgatta, de arra is kíváncsi volt, mivel és hogyan hódította meg az embereket a Názáreti a kicsiny és jelentéktelen Galileában. Érdekelte, miért éppen a Római Birodalom e távoli tartományából indul későbbi hódító útjára a kereszténység és miért teremtett új világot a názáreti ács fia.

A Júdás-történet történelmi és egyetemesen emberi vonulatát egyaránt felvillantja Márai szövege. A március 7-én, hétfőn megjelenő könyvbe a Helikon Kiadó honlapján bele is olvashatnak.

gondola
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó