Az országnak már csak kevés ideje van
A kormányzás legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a folyamatos finanszírozást, mert a víz felszínén kell maradni - mondta Csaba László az InfoRádió Aréna című műsorában. A közgazdász beszélt arról is, hogy szerinte nem jó kommunikáció az, ha minél későbbre toljuk az euró bevezetésének a céldátumát.
2011. március 4. 10:30

A kormánynak van ideje a tervek megvalósításához, hiszen csak három év múlva lesznek a választások, de az országnak már csak kevés ideje van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

A közgazdász hozzátette: a kormányzás legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a folyamatos finanszírozást, mert a víz felszínén kell maradni. Először a következő két-három hónap feladatait kell megoldani, de fennáll annak a veszélye, hogy a kormány elveszik annak vizsgálgatásában, hogy a múltban ki mit követett el - hangsúlyozta.

Csaba László úgy véli: a kedden ismertetett Széll Kálmán-tervben kevés az olyan intézkedés, amely a munkaerőpiac helyzetét javítaná. Naivitás a foglalkoztatás növelését célul kitűzni, miközben a közigazgatást - egyébként helyesen - leépítik, mert nincs, aki foglalkoztasson - hangsúlyozta, hozzátéve: ehhez egy dinamikusan bővülő belső piac kellene, valamint egy erőteljes deregulálás, mert még mindig nagyon sok az előírás.

Ha változtatni szeretnénk a foglalkoztatáspolitikán, akkor az óvodával, az általános iskolával és a szakképzéssel kellene kezdeni, mert ott van az a leszakadó harminc százalék, amellyel ha nem törődünk, akkor nagy baj lesz - figyelmeztetett a közgazdász, aki úgy véli, a problémával a jelszavakon túlmenően jelenleg nem igazán foglalkozik a kormány.

Arról, hogy 18-ról 15 évre csökkentenék a tankötelezettséget, Csaba László azt mondta: a világtendencia az, hogy feltolódnak a képzettségi szintek, és az emberek több időt töltenek az iskolában. A sokat hangoztatott élethosszig tartó tanulás pedig középiskola nélkül nem igazán megvalósítható. De szerinte a 14 és a 25 év közötti korosztály egy részét azért tartják az iskolarendszerben, hogy ne legyenek munkanélküliek - ennek ellenére mégis azok lesznek, őket valahogy munkára kéne fogni.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint 2020-ig Magyarországon nem lesz euró. Erről Csaba László azt mondta: az elmúlt négy-hat évben a kormányok sodródtak, és ha ez így megy tovább, akkor nem is célszerű ígéreteket tenni, amiket aztán nem tudunk betartani - Magyarországnak már így is alacsony a hitelessége.

A közgazdász azonban nem érti, hogy egy olyan kicsi és nyitott országnak, mint Magyarországnak, ahol az euró bevezetésének csak előnyei lehetnek, miért jó azt mondani, hogy "csak az idők végezetén" lesz közös európai fizetőeszközünk. Ez azt jelenti, hogy mi magunk sem hiszünk a saját költségvetési terveinkben - véli Csaba László.

Ha jelentősen csökken a GDP-hez viszonyított adósságállomány, csökken az infláció és stabilizálódik a forint, akkor az összes kritériumot teljesítjük. Miért ne vezetnénk be az eurót? - tette fel a kérdést a közgazdász, aki szerint ha az az üzenet van érvényben, hogy a kormány nem hisz a tervekben, akkor ez egy kommunikációs malőr.

A teljes műsort itt hallgathatja meg!

InfoRádió nyomán
  • Tovább sunnyog Brüsszel
    Az Európai Bizottság megállapodott Magyarországgal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni helyreállítás tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról - erősítette meg Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.
  • Lenullázza magát a Momentum, nincs kiszállás a Gyurcsány-koalícióból
    Csökkenő támogatottság, Cseh Katalin botránya, elbaltázott előválasztási alkudozások, lebőgött pártelnök és belső megosztottság – így jellemezhető jelenleg Fekete-Győrék pártja. A Momentum ellenzéki reménységből a Gyurcsány-koalíció tagja lett, elemzők szerint lejtőre, a megszűnés közelébe került.
  • Repülés határok között
    Jó fél évszázada ért véget a hazai menetrend szerinti belföldi légi járatok kora. Egykor gyorsan és megfizethető áron lehetett velük eljutni az ország egyik részéből a másikba.
MTI Hírfelhasználó