A szövetségesek megkezdték a katonai akciót Líbiában
Amerikai, európai és arab vezetők Párizsban döntöttek a katonai akció megindításáról. Egy francia gép megsemmisített egy katonai célpontot. Líbiában élő pajzs védi a katonai célpontokat.
2011. március 19. 19:17

Párizsban szombat délután válságértekezlet tartottak az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében.

Nicolas Sarkozy francia elnök a tanácskozás után kijelentette: Moammer Kadhafi líbiai vezető még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt.

A Líbia felett köröző francia harci repülőgépek meg fogják akadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi civil lakossága ellen. Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy.

Hozzátette, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül más gépek is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben".

"Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be az arab országokkal együtt, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy.

Líbiában egy francia harci repülőgép közép-európai idő szerint 17.45 körül megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet - jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szóvivője, Laurent Teisseire. A repülőgépre nem lőttek rá, a megsemmisített katonai jármű típusa még nem világos. A szombati bevetésekben mintegy húsz harci gép vett részt eddig, főként Bengázi 100-150 kilométeres körzetében, ahol le akarják állítani Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását - mondta egy másik szóvivő, Thierry Burckhard ezredes a vezérkar részéről. Ugyanő bejelentette azt is, hogy a líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból.

A Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután kezdtek felderítő repülésekbe Líbia egész területe fölött. "A gépek nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el katonai források.

Egy másik katonai forrás szerint öt gép vesz részt a bevetésben, köztük egy AWACS típusú radarfelderítő repülőgép.

A Rafale típusú, több célú vadászgépeket bombázásra, csapatok támogatására és a légtér védelmére is fel lehet használni. Sebessége a hangsebesség 1,8-szorosa, akciórádiusza nagy magasságban 1850 kilométer, a maximális fegyverterhelése 6000 kilogramm. A sorozatgyártását 1998-ban kezdték meg. Hét különböző típusú harci gép feladatainak ellátására alkalmas. Harci bevetésben még nem vett részt. Darabonként mintegy 50 millió euróba kerül. A francia állam 294-et rendelt belőle. Négy változatban készül, közülük az egyik a lopakodó altípus.

A líbiai állami televízió lépeket mutatott Tripoli repülőteréről, ahol több száz, zöld zászlót lengető, jobbára fiatalok, de nők és gyerekek is gyűltek össze a kifutópályákon, minden bizonnyal a reptér bombázásának megakadályozására. Hasonló élő pajzsot alakítottak ki Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül - jelentették külföldi tudósítók, akik közül mintegy ötvenet szervezetten elvittek a hatóságok a légitámadások valószínű célpontjaihoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott líbiai légtérzár megteremtésében francia, kanadai és brit vadászgépek vesznek részt - értesült szombaton a francia BFMT televízió a Párizsban tárgyaló holland küldöttség tagjaitól. A katonai akcióról egyeztető párizsi rendkívüli találkozón Silvio Berlusconi olasz kormányfő elmondta, hogy országa egyelőre csak támaszpontok rendelkezésre bocsátásával támogatja a nemzetközi akciót, de szükség esetén kész részt venni a bevetésekben is.

Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba - közölték washingtoni források szombaton.

Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban. Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését.

Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

Kadhafi líbiai vezető "hazudott" a nemzetközi közösségnek, megszegte saját tűzszünetét, ezért elérkezett az ideje a cselekvésnek - mondta szombaton a BBC-nek a brit kormányfő.

David Cameron az amerikai, európai és arab vezetők szombati párizsi tanácskozása után adott nyilatkozatában "sikeresnek" nevezte a találkozót. Kijelentette: teljesen egyértelművé vált, hogy Kadhafi megszegte saját szavát, megsértette a tűzszünetet, és folytatja a lakosság lemészárlását. "Ezt meg kell állítani, és nekünk kell elérnünk, hogy ez befejeződjék" - fogalmazott a konzervatív párti brit kormányfő.

Hozzátette: a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy Kadhafi "szembesüljön a következményekkel".

A brit miniszterelnök "életfontosságúnak" nevezte a "sürgős" cselekvést. A fellépés törvényessége egyértelmű, és jóllehet a beavatkozásnak megvannak a veszélyei és a nehézségei, és mindig vannak előre nem látott következmények is, mégis jobb a cselekvés, mint a szembesülés a tétlenség következményeivel, vagyis a polgári lakosság folytatódó lemészárlásával - mondta Cameron a BBC-nek.

Arra a kérdésre, hogy ez elkerülhetetlenül katonai akciót jelent-e, a brit miniszterelnök kimondatlanul ugyan, de igennel válaszolt, úgy fogalmazva: "ezt Kadhafi idézte elő, (azzal, hogy) hazudott a nemzetközi közösségnek, tűzszünetet ígért, majd megsértette ezt a tűzszünetet, és továbbra is brutálisan lép fel saját népe ellen".

Ezért "a cselekvés ideje elérkezett, és e cselekvésnek sürgősnek kell lennie ... ki kell kényszerítenünk az ENSZ akaratának érvényesülését, és nem hagyhatjuk a polgári lakosság legyilkolásának folytatódását" - mondta a szombati tanácskozás után a BBC-nek a brit kormányfő.

Amerika kivár

Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba - közölték washingtoni források szombaton.

Az egyikük szerint a haditengerészet a Földközi-tengerről indított rakétatámadásokra készült fel a líbiai parti légvédelem ellen.

A másik - ezt alapjában megerősítő - forrás szerint az Egyesült Államok a hadműveletek kezdeti szakaszában arra korlátozza részvételét, hogy segít a francia és más harci gépeknek a líbiai légvédelem kiiktatásában. A további lépéseket a líbiai választól teszik függővé.

A NATO tagországai még nem állapodtak meg

Miközben a szombati párizsi nemzetközi válságtanácskozáson egyetértés született a katonai beavatkozásról, a NATO brüsszeli székhelyén a 28 tagország nagykövete továbbra sem jutott politikai megállapodásra a közös fellépés ügyében. Az Észak-atlanti Tanács már pénteken is nagyköveti szintű tanácskozást tartott Brüsszelben. Szombaton folytatták a "megfelelő NATO-fellépés" előkészítését, és úgy tudni, vasárnap szintén üléseznek majd a nagykövetek.

MTI - inforadio.hu
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó