Perek a MAL ellen: írásbeli választ várnak a biztosítóktól
Írásban egyetlen biztosító sem közölte, hogy ipari katasztrófa miatt nem fizet a biztosítottaknak, derült ki kedden a Fővárosi Bíróságon – jelenti a HavariaPress.
2011. március 22. 17:37

Több, a MAL Zrt. elleni kártérítési vagyonjogi per is folytatódott kedden a Fővárosi Bíróságon. A kártérítést kérők nem állapodtak meg az állammal a kárenyhítésről, mert abban az esetben le kellett volna mondaniuk a vörösiszap-katasztrófáért felelősnek tartott MAL elleni perről. Az első fokon eljáró bíró maga is kifejtette a tárgyaláson az elmaradt kárfizetések kapcsán, hogy „a biztosítóktól jó lenne írásbeli választ kapni, amit eddig egy perben sem láttunk”.

A devecseri károsultak elmondták, hogy velük csak szóban közölték a biztosítónál, hogy ipari katasztrófa esetén nem fizetnek; valamennyi biztosító ugyanígy cselekedett, állította a jogi képviselőjük, aki szerint csupán 150 ezer forintos méltányossági összeget fizettek egységesen a biztosítók a vörösiszap által elöntött házak tulajdonosainak. Az egyik devecseri család nevében azt kérte ügyvédjük: a bíróság a lehető leggyorsabban bízzon meg egy ingatlanforgalmi szakértőt a károk felmérésével, mert a devecseri jegyző azonnali bontásra kötelezte ügyfeleit.

A jogi képviselő tart attól, hogy önkényes bontást hajtanak végre a házon, ami után már nem lehet felmérni a valódi károk nagyságát. A MAL Zrt. jogi képviselője továbbra is fenntartotta indítványait, hogy az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetétől 2009. szeptember 1-jétől kérjenek be szakértői véleményt, továbbá, hogy meteorológiai szakértőt is kérjen fel a bíróság. A bíró közölte, hogy folyamatban van az Országos Meteorológiai Szolgálat megkeresése az ügyben. A következő tárgyalás szeptember 13-án lesz.

HírTV nyomán
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó