Ranschburg Jenő levele Geréb Ágnesnek
A közelmúltban elhunyt pszichológus levelét a Népszabadság ismerteti.
2011. március 25. 14:44

Geréb Ágnes az otthonszülés napjára előadónak hívta Ranschburg Jenőt, azt kérve, hogy néhány mondatban küldje el előadásának vázlatát. A Népszabadság azt követően tette közzé a levelet, hogy tegnap két év letöltendő fogházbüntetésre ítéltét a szülész-nőgyógyászt, akinek a pszichológus - halála előtt néhány nappal - ezt válaszolta: 

„Kedves Ágnes!

Nem tudok én »mondatokat« írni – még azt sem tudom, miről fogok beszélni; én, az örökös laicitásra ítélt outsider, a „férfi”. A legszívesebben a »kreativitás diszkrét autonómiájáról« beszélnék. Arról, hogy úgy érzem: az otthon szülés utolérhetetlen kiváltsága, hogy megteremti azokat az intim és biztonságos feltételeket, melyek között az alkotó zavartalanul fordulhat önmaga és születő műve felé.

Arról, hogy ez a kreatív egyedüllét (nem magány!) mennyire nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a nő önmagára, mint alkotó személyre ismerjen – hogy teremtsen és ne csak történjenek vele a dolgok – és tarthassa a kapcsolatot a művel, melyet létrehoz. És talán arról egy pár szót, hogy ez az autonóm kreativitás mekkora szerepet játszik az anyaság és az anya-gyerek kapcsolat kibontakozó minőségében.

Szeretettel, Ranschburg Jenő”

Népszabadság
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó