A személyes Túró Rudi
A Túró Rudi egy olyan ízvilág, ami pótolhatatlan hazán kívül, és biztosan mindenkinek megvan itthon a személyes Túró Rudija.
2011. március 28. 10:02

A hét közepén Kálmán Olga ifjú kereszténydemokratát akart vacsorálni, de nem sikerült neki. No nem azért, mert nem próbálta megkóstolni, és megharapdálni a felszolgált Azbej Tristant, hanem csak azért, mert az ifjú konok-keményen állta a csapásokat. Amelyek egyébként a külső szemlélő számára sokszor egyértelműen halálosnak tűntek. Ám a fiú minden földre kerülés után fürgén felállt, és legnagyobb meglepetésre a vége döntetlen lett.

A vacsora apropóját az IKSZ gyerehaza.org honlapján közzétett külföldön dolgozó magyar fiataloknak szánt csalogató 10 pontja adta. Ezeket a pontokat cincálta szét Olgánk, akivel többször egyetértett az ember,sőt tiszteletlenül vele röhögött, de a válaszokat figyelve azért akadt min elgondolkodni.

Mert igaz ugyan, hogy egy gazdasági válságnak kiszolgáltatott, és immár globalizált fiatalnak tényleg röhejesen kevés a pörkölt-nokedli-csalamádé triász hatása a hazatérésére, de a fiú annyira őszintén hitte amit beszélt, hogy az ember azt kívánta: bárcsak lenne igaza, és tódulnának haza az ilyen fiatalok. És már régen történt vele, de néhány pillanatra nagyon szégyellte a maga meg az Olga menekülő, öreges szarkazmusát.

De azért egy kis csipkedés ráfér mégis az ifjúra. A talán legcsacsibb pont az egykulcsos adó felemlegetése, ami valóban nagyon klassz lehetne, csak ahogy Olga is állította, legalább 300 ezret kell ahhoz keresni, hogy ezt valaki érezhesse a pénztárcájában.

Ami nagyobb gond és csodálatos módon Olga ezt elfelejtette, az az, hogy például egy kezdő orvos ennek a 300 ezernek a felét keresheti akár évtizedekig, egy most nyugdíjba menő általános iskolai tanárnak pedig (most) 150 ezer forintos a fizetési álomhatár. Az is köztudott, hogy diplomás fiatalok ezrei vannak a garantált bérminimumon, ami ebben az évben 94 ezer forint havonta. Ebből a rezsit és az ennivalót is alig lehet kifizetni, nemhogy lakást vásárolni, vagy családot alapítani. A fiatalok vagy a szüleikkel maradnak, vagy külföldre mennek „boldogulni”. Ez persze nem jelenti azt, hogy lesznek megtakarításaik, de egészen könnyen, kényelmesen élhetnek.

Természetesen egy kivétel van idehaza, ez pedig a politikai pálya, ahol egy kis igyekvő igen hamar földesúr találhat lenni, cselédekkel és félresikerült, ám sajnálatos módon mégis törvényerőre emelkedett javaslatokkal. Nagyon remélem, hogy Olga ehetetlen vacsorája látott már másfajta karriert és nem politikába hülyült fiatalokról beszélt.

Mindenesetre a pörkölt után a Túró Rudi került szóba, amit Olga szintén nagyon fitymált. És akkor a fiú valami olyasmit mondott, hogy ez is egyfajta érzelmi megközelítés, ahogy a család, a barátok felemlegetése, a Túró Rudi egy olyan ízvilág, ami pótolhatatlan hazán kívül, és biztosan mindenkinek megvan itthon a személyes Túró Rudija.

Én akkor nagyon röhögtem, pedig ez egy nagyon igaz és gyönyörű mondat volt. Meghalnék halászlé és lecsó nélkül, persze az is igaz, hogy én már nem vagyok fiatal.

Koronics Márton
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Az elemzők évek óta nagyon rosszul teljesítenek
  Piaci elemzők és nemzetközi szervezetek is kishitűnek bizonyultak, 2017 őszén előrejelzéseikben messze alulbecsülték Magyarország tavalyi gazdasági növekedését, sorra két-három százalék körüli mértékkel számoltak – hívták fel a figyelmet csütörtökön gazdasági kormányzati vezetők.
 • Nélkülünk döntöttek rólunk
  Száz éve nyílt meg az első világháborút lezáró békekonferencia.
 • Nemzetközi recepteket követhetnek az ellenzéki képviselők akciói
  A liberális erők Saul Alinsky módszereit alkalmazva próbálnak megdönteni legitim, nemzeti és konzervatív kormányokat – mondta ifjabb Lomnici Zoltán az M1-en. Az alkotmányjogász rámutatott: az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy a balliberális oldal a radikálisok szabálykönyve szerint próbál káoszt teremteni.
MTI Hírfelhasználó