Mesterházy: A szakemberek erőfeszítése miatt vannak sikereink
Nem a diplomaták, a szakértők avagy a logisztikában részt vevők miatt áll rosszul a kormány a magyar EU-elnökség sikerre vitelében; van ugyanis számos sikere is a magyar elnökségnek, ám ezek nem a politikai dimenzióhoz, hanem a szakemberek komoly erőfeszítéseihez kötődnek - nyilatkozta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Duna Televízió reggeli műsorában kedden.
2011. április 5. 13:21

A Reggel a Dunán stúdiójában a pártelnök azt is elmondta: irreális az MSZP-t vádolni azzal, hogy a párt irányítaná a kormányzatot érő nemzetközi kritikákat, jöjjenek azok politikusoktól vagy nemzetközi szervezetektől. Szerinte a kormány saját hibáit próbálja ezzel áthárítani az ellenzékre.  

A politikai dimenzióban  számos kudarcélmény mutatkozik a magyar EU-elnökség kapcsán  - jelentette ki a szocialista párt elnöke a Reggel a Dunán stúdiójában.  "Kezdődött a médiatörvénnyel, most folytatódik az alkotmányozással, itt van a líbiai helyzettel kapcsolatos kérdéskör és az európai versenyképességi csomaggal kapcsolatos kormánydöntés, vagy a keleti partnerségi csúcs elhalasztása" - hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki szerint ezek mindegyike olyan diplomáciai kudarc vagy rossz politikai döntés következménye, amelyek inkább az elszigetelődés felé vezetik az országot. "Nagyon remélem, hogy nem az lesz a vége, hogy egyszer csak ki akarjuk majd bekkelni ezt a soros elnökségi hat hónapot" - fogalmazott a szocialista politikus.

A kormányzat részéről bírálják a szocialista pártot, mondván: hasonlóan a médiatörvényhez, az MSZP most is rossz hírét kelti az országnak nemzetközi színtéren, amikor kritikára szólít fel az alkotmányozással kapcsolatban - vetette fel a Reggel a Dunán riportere.

A magyar médiatörvényt az Európai Parlament többsége tulajdonképpen elítélte és további változtatásokat kért - itt néppárti képviselőknek is kellett a deklaráció mellett szavazniuk - mondta Mesterházy Attila, aki szerint nem lehet "oda leegyszerűsíteni a dolgokat", hogy a szocialisták generáltak volna minden külföldi kritikát, kezdve Angela Merkel kormánya vagy az egyes néppárti politikusok megszólalásával, bezárólag a nemzetközi szervezetek, például az EBESZ vagy a most vizsgálódó ENSZ-raportőri csoport véleményével.

"Látni kell a realitásokat. Rossz médiatörvényt rakta össze és most próbálnak menekülni ebből a szituációból. Megpróbálják a saját szavazóbázisuknak megmutatni,hogy vagy a szocialisták, vagy más érte a felelős" - hangoztatta az MSZP elnöke. Hozzátette: a kormánypártok nyilván attól tartanak, hogy presztízsveszteség lenne számukra visszalépni a mostani médiatörvényből, holott szerinte " a józan ész diktálná" egy új, európai szintű médiatörvény megalkotását.

Mesterházy felemlítette: az alkotmányozással is hasonló a helyzet, a Velencei Bizottság komoly kritikával illette a hazai alkotmányozás folyamatát, a delegációban néppárti politikusok is részt vettek - mondta. "Ezeket a nemzetközi szervezeteket egy párt egyetlenegy országból nem tudja irányítani, nemhogy egy ilyen kisebb országból, mint Magyarország" - hangzott a Reggel a Dunán stúdiójában.

  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó