Világörökség lehet a magyar solymászat
Két magyar hagyománnyal bővülhet az UNESCO szellemi kulturális örökség listája. A magyar kormány megtette ajánlását, amelyről jövőre dönthet a nemzetközi bizottság.
2011. április 8. 16:23

A magyar solymászatot és a matyó örökséget terjesztette fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra a nemzetközi örökségi listára, amelyet a szellemi hagyományok továbbéléséért hoztak létre - tudtuk meg Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkártól.

„A magyar matyó örökség egy igazi hungarikum. A solymászat, mint örökségi elem szerepel már az UNESCO reprezentatív listáján, ehhez mi jelen pillanatban csatlakozni tudunk magával a magyar solymászattal. Az egyezmény szerint, amelyhez hazánk 2006-ban csatlakozott, a résztvevő országok évente összeállítják saját nemzeti listájukat arról, hogy mely kulturális hagyományukat szeretnék megőrizni és átadni a következő generációknak. Ezután kormányközi ülésen döntik el, mi kerül fel az UNESCO örökségi listájára” – mondta a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit hozzátette, a magyar nemzeti jegyzékbe először a mohácsi busójárás szokását vették fel, de szerepel a mezőtúri fazekasság és a kalocsai hagyományok is.

Magyar Rádió nyomán