Világörökség lehet a magyar solymászat
Két magyar hagyománnyal bővülhet az UNESCO szellemi kulturális örökség listája. A magyar kormány megtette ajánlását, amelyről jövőre dönthet a nemzetközi bizottság.
2011. április 8. 16:23

A magyar solymászatot és a matyó örökséget terjesztette fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra a nemzetközi örökségi listára, amelyet a szellemi hagyományok továbbéléséért hoztak létre - tudtuk meg Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkártól.

„A magyar matyó örökség egy igazi hungarikum. A solymászat, mint örökségi elem szerepel már az UNESCO reprezentatív listáján, ehhez mi jelen pillanatban csatlakozni tudunk magával a magyar solymászattal. Az egyezmény szerint, amelyhez hazánk 2006-ban csatlakozott, a résztvevő országok évente összeállítják saját nemzeti listájukat arról, hogy mely kulturális hagyományukat szeretnék megőrizni és átadni a következő generációknak. Ezután kormányközi ülésen döntik el, mi kerül fel az UNESCO örökségi listájára” – mondta a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit hozzátette, a magyar nemzeti jegyzékbe először a mohácsi busójárás szokását vették fel, de szerepel a mezőtúri fazekasság és a kalocsai hagyományok is.

Magyar Rádió nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó