Tizenkét halott a minszki terrortámadásban
Terrorcselekménynek minősítette a fehérorosz ügyészség kedden a minszki metróban hétfő este történt robbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben.
2011. április 12. 11:51

A fehérorosz belügyi szerveknél a legmagasabb szintű készültséget rendelték el. Rendőrjárőrök cirkálnak a fővárosban, Minszkben: főként azokon a forgalmasabb, a nagyobb látogatottságú helyszíneken zajlik tüzetes ellenőrzés. A minszki metró vonalain újabb fémdetektorokat helyeztek el. Elemzik az állomásokon készült videofelvételeket, a peronokon rengeteg a rendőr.

A fehérorosz titkosszolgálat közölte, hogy információi vannak a robbanás állítólagos elkövetőjéről, napközben két gyanúsított fantomképét is közzétették.

A merénylet helyszíne, az Oktyabrszkja állomás, a minszki metró egyik legforgalmasabb csomópontja. A merénylet óta ezen a vonalon szünetel a forgalom, a metrószerelvények azt követően kezdik meg újra az utasok szállítását, hogy a biztonsági szakértők végeztek az állomás és a hozzákapcsolódó helyszínek átkutatásával.

A hatóságok bejelentették kedden, hogy 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma. Még nem sikerült azonosítani az összes halálos áldozatot. Az eddigi adatok szerint a legfiatalabb áldozat egy 21 éves, a legidősebb pedig egy 57 esztendős férfi volt. A védelmi minisztérium kedd délelőtti közlése szerint 204 embert szállítottak kórházba, közülük 26 állapota súlyos.

Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció 5 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg, a pokolgépben betonvas darabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak, ami arra mutat, hogy a merénylet kitervelői minél nagyobb számú emberrel akartak végezni. A pokolgépet nagy valószínűséggel távirányítással robbantották fel, közölte kedden Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter.

A robbanás az elnöki hivatalnál található Oktyabrszkaja metrómegállóban történt, Lukasenko elnök munkahelyétől nagyjából 100 méternyire. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes.

A legfelsőbb szintű orosz vezetés megígérte, hogy Moszkva minden tőle telhető segítséget megad Minszknek úgy a tettesek kézre kerítésében, mint a sebesültek orvosi ellátásában.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ezt már hétfő este telefonon jelezte fehérorosz kollégájának, Aljakszandr Lukasenkának. Oroszország bűnügyi szakembereket és orvosokat küld Minszkbe, de szükség esetén oroszországi klinikák is fogadnak sebesülteket. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Mihail Mjasznyikovics fehérorosz miniszterelnöknek küldött részvéttáviratában ugyancsak felajánlotta Moszkva segítségét.

Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete úgy tudja, hogy nincs külföldi érintettje a merényletnek, így információi szerint magyar állampolgár sincs a halottak vagy sérültek között.

A magyar külképviselet vezetője hangsúlyozta: a pokolgépben elhelyezett betonvas darabkák és fémgolyók egyértelműen arra utalnak, hogy a tettesek emberéletek kioltására törekedtek. Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet végrehajtását. A helyi biztonsági szervek nem tartják kizártnak, hogy külföldről szervezték meg a merényletet - mutatott rá a magyar diplomata.

Kontra Ferenc elmondta azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket. Kedd reggel orosz biztonsági szakemberek érkeztek Minszkbe, hogy segítsék a nyomozást.

MTI, Index nyomán
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Brüsszel támadásba lendült: bemutatták a „jogállamisági jelentést”
  Vera Jourová vezetésével bemutatták Brüsszelben a magyar és lengyel kormányok által ellenzett jogállamisági jelentéseket. A Magyarországról szóló dokumentum legkritikusabb része a hazai médiapiacról szól és a papírformának megfelelően az Index ügye is visszaköszön benne.
 • Újabb megelőző intézkedések lépnek életbe
  Mindenkinél, akinél felmerül a fertőzés gyanúja, térítésmentesen elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas PCR-tesztet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
 • Tíz pontban a magyar médiáról
  A magyar sajtópiac kiegyensúlyozott, nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív, mint balliberális forrásokból – derül ki a Médianéző Központ legújabb elemzéséből. A tanulmány átfogó képet ad a magyar sajtópiac helyzetéről, rámutatva arra, hogy 2010 óta folyamatosan növekszik a balliberális médiumok száma, s hogy Magyarország legjelentősebb médiavállalkozásai kormányhoz való viszonyuktól függetlenül nyereségesek.
MTI Hírfelhasználó