Háromhónapos lesz a munkanélküli ellátás
A munkanélküli ellátást három hónapra csökkenti jövőre a kormány. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányülés után bejelentette, hogy minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd 2012-től, mivel a jelenlegi, munkakereséssel és állástalansággal összekapcsolódó járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerő-piacra. A rokkantnyugdíjban részesülők táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni - tette hozzá Matolcsy György.
2011. április 13. 21:13

Matolcsy György ismertette a Széll Kálmán-terv kormány által elfogadott részleteit, amelyek a strukturális reform első lépései. Ezek között szerepel a munka világának átalakítása, vagyis, hogy segély helyett munkát biztosítanak az embereknek. 2012-től a munkanélküli segély 90 napig jár majd. Ezután, aki nem tud elhelyezkedni a piacon, annak közmunkát kell vállalnia. Mint mondta, 2014 végéig 300 ezer új adózó munkahelyet akarnak teremteni, és ebből 100-150 ezret legalább a közmunka területén.

A Széll Kálmán-tervben továbbá a nyugdíjrendszer reformjaként a jövőben nem lehet majd korhatár alatt nyugdíjba menni. Ennek érdekében újfajta munkahelyeket teremtene a kormány. Újra foglalkoztatnák a rokkantnyugdíjasokat is.

„A rokkantnyugdíjasok világában teljes felülvizsgálatot tűztünk ki célul, és azt, hogy 100-150 ezer ember a rokkantnyugdíjasok világából térjen vissza a munka világába, akár részmunkaidős, piaci munka keretében, vagy közmunka keretében” – fogalmazott a miniszter.

A közösségi közlekedés reformjának része, hogy a MÁV 300 milliárdos adósságállományát a magyar kormány átemeli az államadósságba, vagyis mentesíti a vasutat. Cserébe azonban a MÁV-nak belső átalakításokkal jelentős megtakarítást kell elérnie a következő években. 2012-ben 45 milliárd forintot, az azt követő két évben pedig 60-60 milliárd forintot.

A Széll Kálmán-terv érinti a felsőoktatási rendszert is. A kormány döntése értelmében a felsőfokú képzést úgy kell átalakítani, hogy megfeleljen a munkaerő-piaci igényeknek, hangsúlyozta Matolcsi György. Ez azt jelenti, hogy amely diplomákkal nem lehet elhelyezkedni, azt az állam nem finanszírozza. „Amely diplomákkal azonban el lehet helyezkedni, és ilyenek a műszaki mérnöki diplomák például, amiből hiány van, az ilyen szakmáknál viszont az állam nyújtson több képzési lehetőséget” – mondta a miniszter.

A gyógyszerkassza jelenlegi működése sem tartható fenn tovább, mert most főleg a külföldi gyógyszerimportőröket támogatja az állam. Évente összesen 240 milliárd forintot fordít támogatásra. Ezért a gyógyszerkasszában évente 120 milliárd forintos megtakarítást ír elő a Széll Kálmán-terv.
Fontos része a tervnek az önkormányzati rendszer hitelfelvételének kordában tartása is, hiszen 2002-óta mára szinte kezelhetetlen adósságállományt halmoztak fel a helyhatóságok.

A Széll Kálmán-terv alapján készített konvergencia programot pénteken nyújtja be Brüsszelnek a magyar kormány. A strukturális átalakításokhoz szükséges törvényi változtatásokat pedig nyáron kezdi meg a parlament.

Esti Krónika