Európai liberálisok támadták a leendő alkotmányt
Fenyegetést jelent az Európai Unió által osztott egyes alapértékekre a hétfőn jóváhagyandó magyar alkotmány - vélte pénteken Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja.
2011. április 15. 16:06

Guy Verhofstadt, a frakció vezetője az MTI-hez is eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: "Abszolútnak tartjuk az alapvető emberi jogokat, és egy olyan szövegezés, amely lehetőséget ad ezek korlátozására, elfogadhatatlan egy tagállamtól, amely a teljes EU-szabályozáshoz csatlakozott". A volt belga miniszterelnök "mindannyiunk érdekének" nevezte, hogy "az alkotmány ne váljék trójai falóvá egy tekintélyelvűbb politikai rendszerhez Magyarországon".

Verhofstadt egyúttal arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy az új alkotmány szövegét juttassák el az Európai Bizottsághoz értékelésre, és ha bármelyik része nincs összhangban az EU-értékekkel, azt vizsgálják felül.

A közlemény egyebek között a diszkrimináció nyomatékos tilalmának hiányát, a házasság és a család definíciójának egyes elemeit, az Alkotmánybíróság hatalmának korlátozását kifogásolja, de további aggályokról is említést tesz. A liberálisok szerint a tervezés folyamata nem volt eléggé átlátható és rugalmas, hiányzott belőle a kompromisszumkészség, és nem állt rendelkezésre elegendő idő a vitára.

Verhofstadt a hónap elején már az EP plenáris ülésén, José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek is felvetette, hogy fenntartásaik vannak a készülő alkotmánnyal kapcsolatban. Barroso akkor azt válaszolta - és egy európai bizottsági szóvivő pénteki közlése szerint ez érvényes továbbra is -, hogy az alkotmányozás folyamata az Európai Unióban teljes egészében egy-egy ország lakosságára és intézményeire tartozik. Leszögezte a bizottsági elnök azt is, hogy minden EU-tagország számára kötelezettség a közös uniós értékek tiszteletben tartása.

MTI
MTI Hírfelhasználó