Madridban eltávolítanák a hajléktalanokat
A madridi utcák megtisztítást kezdeményezi a város néppárti polgármestere. Ruíz-Gallardón szerint a hajléktalanok számára a hajléktalanszállók nyújthatnak csak az emberi méltóság megőrzésére alkalmas környezetet. A baloldali ellenzék mellett saját pártjában is kritikát váltott ki felvetése.
2011. április 22. 10:32

Azok a hajléktalanok, akik Madrid utcáin alszanak saját elhatározásukból és nem szükségből teszik ezt- jelentette ki Alberto Ruiz- Gallardón, Madrid néppárti polgármestere. A jobboldali politikus egy hónappal a helyhatósági választások előtt vetette fel, hogy indítványozni fogja egy olyan törvény megalkotását, mely lehetővé teszi a hajléktalanok eltávolítását a közterületekről. Madridban összesen 1367 hajléktalanszálló várja a fedélnélkülieket, a polgármester ide telepítené az éjszakákat Madrid utcáin töltő 500- 600 hajléktalant.

A polgármester kezdeményezése kritikák özönét váltotta ki. Jaime Lissavetzky szocialista polgármester- jelölt szerint Gallardón felvetése a Franco- rendszer „homályos és káros” törvényeire emlékeztet. Ángel Pérez a radikális Baloldai Unió (IU) jelöltje szerint a polgármester a hajléktalanok ügyét esztétikai kérdésként kezeli, azzal próbálja eltüntetni a problémát, hogy láthatatlanná teszi.

Gallardón a baloldali támadásaival szemben felvette a kesztyűt. Hétvégi nyilatkozatában leszögezte, kezdeményezésének célja az emberi méltóság védelme. Az utcán lakó hajléktalanok 40 százaléka ugyanis mentális és függőségi problémákkal küszködik és segítségre leginkább a hajléktalanszállókon számíthat. Lissavetzky-nek adott válaszában pedig a polgármester jelezte, az általa javasolt törvényt elsőként a szocialisták támogatását is élvező republikánus kormányzat kezdeményezte 1933-ban.
 
Galardón nem csak az ellenzékkel, hanem saját pártjának tagjaival is szembekerült. Esperanza Aguirre, a madridi tartomány elnöke elhatárolódott a polgármester indítványától.  Senki jogfosztását nem támogatom - foglalta össze álláspontját az elnökasszony.
 
Kitekintő
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó