Heller helyeselte a véres megtorlást - tagadja
"Az ellenforradalmat is egy ideig helytelenül értékeltem" - írta Heller Ágnes filozófus az MSZMP Központi Bizottságának 1959-ben. Mindez a csütörtöki Magyar Hírlapban olvasható.
2011. április 21. 16:55

"Március lett, mire eljutottam odáig, hogy lássam, a párt lényegében helyes politikát folytat" - fogalmazott Heller, majd hangsúlyozta: "Politikai hibáim közé tartozik, hogy vak voltam ellenforradalmárokká vált volt barátaimmal szemben." A levelet az országos levéltárban Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet vezetője lelte fel. Heller 1959-ben gyakorlatilag üdvözli az »ellenforradalom« leverését, ami azért is rettenetes, mert ekkor már a legtöbb bebörtönzés és kivégzés megtörtént. Ma ugyanő a demokrácia fő védelmezőjeként folytat lejárató kampányt a Fidesz-kormány ellen - nyomatékosította Hankiss.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Heller Ágnes állítása szerint volt férje hamisította a Magyar Hírlapban megjelent levél egy részét. A filozófus ugyanakkor elismerte, hogy 1959-ben valóban írt az MSZMP központi bizottságának, és önkritikát gyakorolt, de a levélben nem említette az 1956-os forradalmat.

Magyar Hírlap, MTI, gondola
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó