A békéről beszélt a pápa Húsvétkor
A Szent Péter téren a pápai Urbi et Orbi áldással zárult a római Húsvét. XVI. Benedek húsvéti üzenetében békét sürgetett a Közel-Keleten és Líbiában, és szolidaritást kért az Afrikából menekülőknek. A pápa hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását, magyarul is. A Szent Péter téren és környékén 150 ezres tömeg hallgatta az egyházfő szavait, és Róma már II. János Pál május elsejei boldoggá avatására készül.
2011. április 25. 11:53

Szabadságot, igazságot és békét kért a szenvedő népeknek és közösségeknek XVI. Benedek. A Szent Péter téren pontifikált szentmise után a pápa délben a bazilika lodzsájáról mondott beszédet.

A Közel-Keleten a béke és az emberi méltóság fénye győzze le a megosztottság, gyűlölet és erőszak sötétségét - mondta. Líbiában a diplomácia és a párbeszéd vegye át a fegyverek helyét úgyhogy a humanitárius segítség eljuthasson a konfliktus sújtotta emberekhez. A pápa a közel-keleti és az észak-afrikai fiatalokhoz intézte szavait: ők építsenek jobb, gazdagabb és az emberi méltóságot tiszteletben tartó társadalmat maguknak. A pápa külön szólt az Afrikából érkező menekültekről, akik számára szolidaritást és befogadást sürgetett. Békés együttélést az Elefántcsontparton is és végül vigaszt és reményt a földrengés sújtotta Japánnak.

Beszéde után a pápa a világ hatvanöt nyelvén jelentette be az örömhírt, Krisztus feltámadását: először olaszul, a világnyelveken, majd végig a kontinenseken, magyarul is - románok és lengyelek között a 13. helyen, de elhangzott héberül, arabul, kínaiul, még a csendes-óceáni szigetek nyelvén is, végül XVI. Benedek Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

A pápa szavait a napsütötte római Szent Péter téren 150 ezres tömeg hallgatta olaszok és nagyon sok külföldi, és a Húsvét ünnepléssel folytatódik, egy hét múlva avatják boldoggá II. János Pált és a zarándokok már elindultak Róma felé.

Magyar Rádió
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó