A békéről beszélt a pápa Húsvétkor
A Szent Péter téren a pápai Urbi et Orbi áldással zárult a római Húsvét. XVI. Benedek húsvéti üzenetében békét sürgetett a Közel-Keleten és Líbiában, és szolidaritást kért az Afrikából menekülőknek. A pápa hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását, magyarul is. A Szent Péter téren és környékén 150 ezres tömeg hallgatta az egyházfő szavait, és Róma már II. János Pál május elsejei boldoggá avatására készül.
2011. április 25. 11:53

Szabadságot, igazságot és békét kért a szenvedő népeknek és közösségeknek XVI. Benedek. A Szent Péter téren pontifikált szentmise után a pápa délben a bazilika lodzsájáról mondott beszédet.

A Közel-Keleten a béke és az emberi méltóság fénye győzze le a megosztottság, gyűlölet és erőszak sötétségét - mondta. Líbiában a diplomácia és a párbeszéd vegye át a fegyverek helyét úgyhogy a humanitárius segítség eljuthasson a konfliktus sújtotta emberekhez. A pápa a közel-keleti és az észak-afrikai fiatalokhoz intézte szavait: ők építsenek jobb, gazdagabb és az emberi méltóságot tiszteletben tartó társadalmat maguknak. A pápa külön szólt az Afrikából érkező menekültekről, akik számára szolidaritást és befogadást sürgetett. Békés együttélést az Elefántcsontparton is és végül vigaszt és reményt a földrengés sújtotta Japánnak.

Beszéde után a pápa a világ hatvanöt nyelvén jelentette be az örömhírt, Krisztus feltámadását: először olaszul, a világnyelveken, majd végig a kontinenseken, magyarul is - románok és lengyelek között a 13. helyen, de elhangzott héberül, arabul, kínaiul, még a csendes-óceáni szigetek nyelvén is, végül XVI. Benedek Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

A pápa szavait a napsütötte római Szent Péter téren 150 ezres tömeg hallgatta olaszok és nagyon sok külföldi, és a Húsvét ünnepléssel folytatódik, egy hét múlva avatják boldoggá II. János Pált és a zarándokok már elindultak Róma felé.

Magyar Rádió
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó