Ötvenmillió tonna vörösiszapot hasznosítanának újra
Devecseri központtal Magyarország legnagyobb megújuló energiát hasznosító mintarégiója jön létre, a szász–magyar munkabizottság szakértői megkezdték a projektek megvalósításához az információk összegyűjtését és az együttműködést meghatározó struktúra kialakítását – erről a munkacsoport tagjai tájékoztatták az MTI-t szerdán.
2011. április 27. 22:54

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség tájrehabilitációjára és gazdaságfejlesztő programjainak kidolgozására szász–magyar munkabizottság alakult ez év március végén. Molnár István, a munkabizottság koordinátora az MTI-nek elmondta: szerdán a devecseri kistérséget alkotó 27 település polgármesterével egyeztettek a német szakmai támogatás igénybevételéről, amely 16 cég 16 kidolgozott projektjét jelenti.

Kifejtette: a német fél felajánlása tartalmazza a beruházót és a technológiát; az egyik beruházással a térségben lévő 50 millió tonna vörösiszap újrahasznosítását célzó technológia megvalósítását támogatnák 300 ezer euróval.

Molnár István elmondta, hogy a timföldgyártás melléktermékét vízügyi célokra használatos anyaggá alakítanák át, de ehhez ismerni kell az egyes kazettákban lévő anyag pontos összetételét. A munkabizottság koordinátora szerint a felajánlás részeként a Szászországi Tartományi Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Minisztérium által kijelölt szakértő segítségével értékelik a helyi adottságokat, kidolgozzák a terület optimális energetikai célú hasznosítását.

Hangsúlyozta, hogy az egyes programcsomagok költségvetése a vörösiszappal elöntött mintegy ezerhektáros terület tulajdonosi szerkezetének és hasznosíthatóságának ismeretében csaknem két hónap múlva állhat össze. Céljuk, hogy az ajkai térségben együtt megvalósulhasson mind a 16 féle program, amely nap-, szél- és biomassza-energia termelés mellett a szennyvízkezelésre és -újrahasznosításra és az ehhez kapcsolódó oktatási-képzési struktúra kialakítására vonatkozik.

Hátrányos helyzetűvé sorolnák őket a cél érdekében

Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a munkacsoport egyeztetését követően az MTI-nek elmondta: törvénymódosítást nyújtott be a devecseri kistérség leghátrányosabb helyzetű térségek közé átsorolásáról, a projektek önerejének csökkentése szempontjából lényeges átsorolásról májusban dönthet az Országgyűlés. Ékes József szólt arról is, hogy a német nagykövetség tárcaközi egyeztetéseket kezdeményezett az alternatív energiát hasznosító mintarégióról, a javaslatokat a kormány elé terjesztik.

Az egyik terv 5 megawattos napkollektor üzem létrehozását tervezi, de a devecseri ipari parkban a veszprémi Pannon Egyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel közös képzési központot hoznának létre. A társulási programok kidolgozásában a devecseri kistérségi társulás elnöke, Devecser polgármestere, és a német tartományi kormány által finanszírozott szakértő vesz részt, létrehoztak egy devecseri irodát is – mondta Ékes József.

Gyuricza Csaba, a tájrehabilitációs szakmai konzorcium elnöke kifejtette: mivel a német fél az alapanyag előállítását követően kapcsolódik be a megújuló energiatermelést célzó beruházásokba, ezek előállítását a térségben kell megoldani. Arra figyelmeztetett, hogy az elöntött ezer hektár nem kezelhető egységesen, a területre ki kell dolgozni az alapanyag-termesztést megalapozó, öthektáronként elvégzett – azaz legalább 200 mintát tartalmazó – monitoringtervet. Hangsúlyozta: az egyes területeken a talajszennyezettséget elemző részletes vizsgálati eredmények és a végfelhasználók ismeretében lehet megkezdeni a termelést, de a területhasznosításra vonatkozó szabályozási háttér még hiányzik. További problémát jelent, hogy a tulajdonviszonyokat tisztázni kell – mondta végezetül.

MTI nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó