Kormányszóvivő: Kiszámítható gyógyszerpiac jön létre
A gyógyszergyártók extraprofitját terhelő adó 12-ről 20 százalékra nő, az orvoslátogatók után fizetett illeték 5 millió forint helyett 10 millió lesz.
2011. május 17. 22:13

Nagy Anna a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatóján bejelentette: a belügyminiszter tájékoztatta a kabinetet arról, hogy javaslatokat kért a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteitől az életpálya-modell és a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult alkalmazottak ügyének rendezésére, azonban az érdekvédők javaslatokat nem nyújtottak be, helyette tüntettek.

A kormányszóvivő közölte: 57 év alatti kedvezményes nyugdíjban, mintegy 28 ezer fő van, akiknek átlagosan havi 180 ezer forint a nyugellátásuk, hozzátette: az aktív állományban mintegy 42 ezer rendőr dolgozik jelenleg.

Nagy Anna beszámolt arról is, hogy a Széll Kálmán Terv értelmében, illetve az államadósság csökkentése érdekében új gyógyszerfinanszírozási rendszert vezet be a kormány. A gyógyszerkassza átalakítása során követett alapelvként jelölte meg a szóvivő a belső tartalékok felszabadítását, azt, hogy nem növekedhetnek a betegek terhei, illetve azt, hogy a megfelelő gyógyszerellátottság "térben és időben" mindenhol megvalósuljon.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány elfogadta a tárca akciótervét, mely alapján fenntarthatóvá válik a gyógyszerkassza 2011-ben. Ugyanakkor az egészségügyi államtitkár előrebocsátotta, hogy 2012-13-ban további intézkedések bevezetése válik szükségessé, hogy a rendszer hosszútávon is fenntarthatóvá váljon. 

Szócska a Széll Kálmán Tervben foglalt irányelvekre utalva kifejtette: a gyógyszerkasszát közvetlenül érintő intézkedések mellett további költségcsökkentő lépéseket tesz a kabinet. Példaként a nem kívánatos gyógyszerkereskedelem visszaszorítását említette. Hozzátette: a jövőben a súlyos, ismétlődő szabálytalanságok a jelenlegi, maximum 25 millió forint helyett 500 millió forintos büntetést vonhatnak maguk után.

Az intézkedéseket tovább taglalva Szócska úgy fogalmazott: megszűnik az a gyakorlat is, hogy konferencia fedőnéven luxusnyaralást szervezzenek a gyógyszergyártók az orvosoknak. Jól mutatta a rendszer visszásságát a Thaiföldi eset is - emlékeztetett. Ugyanakkor az államtitkár leszögezte: nem az innováció útját akarjuk elvágni ezzel az intézkedéssel.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a jövőben a hatóság honlapján egyaránt megtekinthető lesz az orvoslátogatók és a szakmától eltiltottak listája.

A támogatáspolitikai javaslatok körével összefüggésben Szócska hangsúlyozta: egy időben szeretnénk növelni a gyártók felelősségvállalását és az állam biztosítói szerepét. 

A bevételi oldalon jelentkező többletet valósít meg - az államtitkár szavai szerint - az a döntés is, mely alapján a jövőben a gyógyszergyártók extraprofitját terhelő adó 12-ről 20 százalékra nő, illetve az orvoslátogatók után fizetett illeték 5 millió forint helyett 10 millió lesz.

További változásként említette Szócska, hogy létrehoz a kabinet egy preferált referencia ársávot minden betegségcsoportban. Magyarázatképp elmondta: a generikus készítmények kedvezményes árszintjéért cserébe a gyártó nagyobb szeletet kaphat a piacból, míg a beteg olcsóbb gyógyszerekhez juthat egy sokkal kiszámíthatóbb környezetben. Szócska Miklós javaslatukból kiemelte azt is, a gyógyszertámogatásban bevezetnék azt az új gyakorlatot is, amely szerint egyes nagyértékű gyógyszerek támogatását a terápia hatékonyságához kötnék. Az államtitkár elmondta: amennyiben az Országgyűlés a benyújtott javaslatot elfogadja, úgy a változások már júliustól életbe léphetnek.

Felülvizsgálják a rokkantsági rendszert

Arra a kérdésre, milyen koncepciót kíván kidolgozni a kormány a rendvédelmi dolgozókat érintően, Nagy Anna úgy válaszolt: várják a szakszervezetek javaslatait. Hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy a tárgyalóasztal mellett tisztázzák a kérdéseket, erre fognak törekedni a jövőben is. A rokkantnyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta: Magyarországon jelenleg 724 ezer rokkantnyugdíjas van számon tartva, ami rendkívül nagy szám. Nagy Anna utalt rá: az Európai Unió tagállamaiban jelenleg 50 százalékban foglalkoztatják a csökkent munkaképességűeket, míg hazánkban ez az arány csupán 25 százalékot tesz ki. Nagy Anna kiemelte: már az idei év második felében megkezdődik a rokkantsági rendszer felülvizsgálata, amely körülbelül 220 ezer embert fog érinteni, akik közül - a tervek szerint - minden második ember visszakerülhet a foglalkoztatás világába, akár közmunka révén, vagy másféle módon. A kormányszóvivő beszélt arról is, hogy a devizahitelesek ügyében még májusban megszülethet a döntés.

Szerdán "országos próbavihar"

Nagy Anna kormányszóvivő bejelntette: szerdán a késő délelőtti és a kora délutáni órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös jelzést fog kiadni egy feltételezett viharról fiktív helyszínekre. A kormányszóvivő kiemelte: a lakosságnak nem kell csinálni semmit, pusztán a katasztrófavédelem információs rendszerét és a közmédiumok tájékoztatását tesztelik. Az emberek is megtapasztalhatják a próbariasztás során, hogy éles helyzetben honnan várhatnak tájékoztatást - tette hozzá.

Forrás: fidesz.hu
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó