Megrendült a hazai zöldségágazat a német járvány miatt
Több ezer munkahely forog kockán, ezért Fazekas Sándor a feldolgozók segítséget kérte.
2011. június 7. 14:32

A feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai, valamint az önkormányzati konyhaüzemeltetőket kérte arra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz.

A tárca vezetője a Hír TV Rájátszás című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt mondta: önhibáján kívül került nagy bajba az ágazat és több ezer munkahely is kockán forog.

Fazekas Sándor szerint, ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos ételeket főzhetnek a konyhákon. A helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a hirtelen keletkezett felesleget.

A miniszter úgy vélte: az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is megrendült. Ezért Fazekas Sándor keddre Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

A miniszter közölte: a vizsgálatok már felmentették az uborkát, így a fogyasztói bizalomhiány helyreállítása a legfontosabb feladat.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor egész Európára hatással van
    Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket – vallja a francia értelmiségi, aki könyvet írt a magyar kormányfőről.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó