Szanyi Tibor szerint Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet
A Borsnak nyilatkozó MSZP-s prominens szerint nincs bizonyítéka, de az információmorzsákból összeállt a kép. Szanyi Tibor napközben megerősítette állítását. Gyurcsány még nem reagált.
Utoljára frissítve: 2011. június 11. 19:11
2011. június 11. 12:13

Újabb botrány robbant ki az MSZP-ben. A párt egyik prominense, Szanyi Tibor ugyanis kimondta azt, amit eddig senki: tudja, hogy ki szivárogtatta ki a hírhedt őszödi beszédet.

Szanyi Tibor, az MSZP politikusa egy Facebook-bejegyzésében azt írta Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről: „ezt a beszédet maga a szónok és közvetlen munkatársai közös döntéssel adták át a sajtónak és másoknak". A Bors megkérdezte a kemény nyilatkozatairól elhíresült szocialista politikust, mire alapozza állításait.

– Nincs bizonyítékom erre, de az elmúlt években az információmorzsákból összeállt a kép, amit egyébként maga Gyurcsány sem tagadott sosem – mondta a lapnak Szanyi Tibor. – Emlékszem, miután elhangzott ott, Őszödön Gyurcsány később elhíresült beszéde, többen is felszólaltak és reagáltak az elmondottakra. Ott voltam, tudom. A kormányfő számára ekkor világossá vált, hogy bár sokan egyetértenek az általa vázolt iránnyal, féltik saját posztjukat, ezért nincs mögötte elegendő támogatás. Gyurcsány és köre valószínűleg azért választotta a kiszivárogtatást, hogy felrázza a pártot, és ezzel hasson rájuk. Ebben egyébként maximálisan egyetértek, valószínűleg én is így döntöttem volna akkor. Viszont elügyetlenkedték az egészet, mert sokat vártak vele. Közben ugyanis a Fidesz kezébe került a felvétel és az ellenzéki párt ezzel az önkormányzati kampányban akart robbantani. Ezért Gyurcsányék előremenekültek és gyorsan kiszivárogtatták a hanganyagot. Úgy is fogalmazhatnék: szét akarták szerelni a robbanószert, de elszúrták, és a bomba felrobbant – mondta Szanyi, aki ma már nem nagyon áll szóba Gyurcsánnyal.

A lap megkérdezte azt is: kiket ért Gyurcsány közvetlen munkatársain. Szanyi konkrét neveket nem akart mondani, csak annyit: „lehet tudni, kik azok”. A Bors nem érte el sem Gréczy Zsoltot, sem Gál J. Zoltánt, sem Gyurcsány Ferencet. Batiz András volt kormányszóvivő nem kívánta kommentálni Szanyi állításait.

A Bors szerint furcsa, hogy az interneten igen aktív Gyurcsány – aki még a receptjeiről is részletesen beszámol – párttársa súlyos állításait nem tartotta fontosnak kommentálni.

* * *

Szanyi Tibor a nap folyamán sajtótájékoztatót tartott. Ezen elmondta: kizártnak tartja, hogy az MSZP jövő szombati kongresszusán, vagy azután pártszakadás történjen. A szocialista párt elnökségi tagja fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre szivárogtatta ki. Azzal kapcsolatban, hogy a pártszakadás az MSZP programtanácsának legutóbbi ülésén is szóba került, Szanyi Tibor azt mondta: attól, hogy egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó, döntően társadalomtudósokból álló testület ülésén különböző forgatókönyveket tárgyalnak meg, ez elég messze van a párttagság nagy részének véleményétől.

Szanyi Tibor elmondta: a június 18-i kongresszus előtt nyilvánosságra kerülő véleménykülönbségek ellenére "iszonyat nagyot nézne", ha a pártszakadásnak akár csak a veszélye is fennállna. Kifejtette: sok párttaggal találkozik, és ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ki menne át közülük a Demokrata Pártba, "az lényegében nulla". (A Magyar Nemzet május elején számolt be arról, hogy már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő ezt megelőzően arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítés".)

A Gyurcsány Ferenc esetleges távozását firtató kérdésre megismételte: ahogy a korábban "nagyágyúként" kezelt Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor és Szili Katalin kiválása sem rendítette meg az MSZP-t, véleménye szerint "bármely jeles személyiség" mostani kilépésének sem lenne ilyen következménye.

Az MTI kérdésére Szanyi Tibor megerősítette azt a Facebookon a napokban ismertetett álláspontját, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Mint mondta, az elmúlt években annyi "torz vélemény" jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott "iránymutatást adni" arról: a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében. "Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni" - fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben "ennek közelében sincs a valós helyzet".

borsonline.hu, MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ismét kiderült: a Momentum nemzetáruló!
  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke közleményben reagált az ellenzéki párt újabb nemzetárulására.
 • A migránskvóta fenyegetése fennmaradt
  Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy bevándorlókat fogadjon be - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.
 • Rétvári: a köznevelés a természetvédelmet szolgálja
  Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.
MTI Hírfelhasználó