EU: Bagó Zoltán emlékeztetett…
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának legutóbbi ülésén Androulla Vassiliouval, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztossal folytattak eszmecserét a képviselők. Bagó Zoltán a Fidesz európai parlamenti képviselőjének kérdésére a biztos-asszony megerősítette: az Európai Bizottság mindenképp szorgalmazza, hogy a tagállamok speciális figyelmet fordítsanak a fogyatékossággal élők oktatására.
2011. június 16. 10:51

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának ülésén Androulla Vassiliou a bizottság felé tett rendszeres beszámolója alkalmával ismertette az Európai Bizottság oktatási, kulturális és ifjúsági prioritásait. 

Bagó Zoltán feltette azt a fogyatékossággal élők oktatásáról szóló kérdést, amit Kósa Ádám európai parlamenti képviselőtársával közösen dolgoztak ki: "Mit gondol, hogyan lehet a fogyatékossággal élő gyermekek korai lemorzsolódását legalább az EU-átlaghoz közelíteni, és ebben, tekintettel a siket gyermekekre, milyen szerepet szán a jelnyelvek használatának?" Bagó Zoltán emlékeztetett az EUD, Siketek Európai Szövetsége állásfoglalására, mely szerint a jelnyelv használatával lehet a siket gyermekek integrációját a leghatékonyabban elérni.

Vassiliou asszony válaszában elmondta, hogy az Európai Bizottság célja, hogy az oktatáshoz való hozzáférést minden egyes gyermek számára egyenlő joggal biztosítsa. Szerinte speciális figyelmet kell szentelni a fogyatékossággal élőkre, bár azt is elismerte, hogy ebben a kérdésben nincsen speciális programja a Bizottságnak.

Bartha Szabó József
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó