Gyurcsány maradna az MSZP-ben - sokakat bírált
Kiss Péter, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc is egységes baloldali pártot szeretne, ám Gyurcsány sokakat bírált a párt vezetőségéből.
2011. június 18. 13:09

A Himnuszt énekelték a párt kongresszusa előtt a szocialisták küldöttei, majd Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökének videoüzenetét hallgatták meg – közölte sajtótájékoztatóján Török Zsolt. A párt szóvivője azt mondta: Mesterházy Attila arról beszélt, hogy fontos, hogy legyen baloldal, mert a „Fidesz szétveri hazánkat”. A pártelnök úgy fogalmazott: az egységes, erős baloldalért mindent meg fog tenni, mivel pártelnökök, miniszterelnökök jönnek-mennek, de a a közösség örök. A szocialisták vezére szerint reális alternatívát kell nyújtani az MSZP-nek a Pannónia és Hunnia népének. Ismert: korábban ezzel a kifejezéssel élt egy lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc is.

A bukott kormányfő aktuális gondolataihoz hasonló szocialista pártot képzel el Mesterházy is, legalábbis Török Zsolt azt tolmácsolta, hogy a pártelnök-frakcióvezető is olyan politikai formációt képzel el, amely megszólíthatja a mélyszegénységben élőket, valamint azokat is, akiknek a legfontosabb érték a szabadság és a jogállam eszménye. Török beszámolt arról is, hogy a párt újjáépítette szakszervezeti kapcsolatait, részországgyűlései sikeresek, amit mutat az is, hogy a közvélemény-kutatók a tavalyi 16 százalék után most 23-28 százalékot mérnek az MSZP-nek, de a szóvivő szerint ez még nem elég az örömtüzekhez.

Kiss Péter szavait is tolmácsolta a szóvivő: a baloldali platform vezetője baloldali, karakteres néppártot szeretne, amely nem lehet antiliberális, valamint kijelentette az egykori kancelláriaminiszter azt is, hogy a baloldaliság nem egyenlő az osztogatással, Török szerint ezt Mesterházy is említette. Kiss szerint „nyílt, őszinte, zárt vitára van szükség a párton belül, egy, nem a nyilvánosság előtt lezajlott vitára”. A szóvivő közölte, sokan kérték, hogy legyen már vége a vitának, de többen úgy látják, ennek van helye. Török elmondta, hogy bőven határozatképes a kongresszus, hiszen körülbelül 360 küldött van jelen, és azt is közölte: az őszödi beszéd kiszivárogtatása nem volt terítéken.

Saját bevallása szerint két percet hallott Gyurcsány Ferenc beszédéből, amelyben szintén az egységes, modern baloldali pártról volt szó, valamint kérdésre válaszolva elmondta: a Demokratikus Koalíció eddig nem jelentkezett módosító indítvánnyal ahhoz a politikai határozathoz, amelyet megszavazni készül a kongresszus. Ugyancsak kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy ügydöntő szavazás lesz a kongresszuson, ennek fényében értékelik majd a Gyurcsány Ferenc és köre által kezdeményezett pártszavazás eredményét is.

Gyurcsány: „Baja könyörgött, Lamperth a vállamon sírt”

Az MTI úgy értesült: Gyurcsány Ferenc – aki Mesterházy Attila és Kiss Péter után szólalt fel – beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi „szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár” a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig „sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter”.

Gyurcsány Ferenc azt mondta a szocialisták szombati kongresszusán, hogy bár Szili Katalin távozott, "a szilizmus megmaradt az MSZP-ben" - tudta meg az MTI. A párt szóvivője szerint a volt miniszterelnök Mesterházy Attilát is bírálta, amiért megsemmisítette az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatóinak nevét tartalmazó borítékot.

Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy „egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon”. A volt kormányfő ezután megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezett, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából nyolcvan százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem – mondta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc névtelenül nyilatkozó támogatóinak egyike.

Az MTI úgy tudja, a tanácskozáson Baja Ferenc, a Szocialista Platform vezetője felvetette: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vonja vissza pártszavazási kezdeményezését, ellenkező esetben pedig a kongresszus fogadjon el erre irányuló határozatot. Az értesülést Török Zsolt nem akarta kommentálni. Ahogy azt sem, hogy sajtóértesülés szerint Baja Ferenc azt kezdeményezte, a kongresszus szólítsa fel a kormányfőt arra, hogy nevezze meg, kiket gyanúsít az őszödi beszéd nyilvánosságra hozásával.

MNO, MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó