Féktelenül
A féktelen törvényalkotóink nem tudják, milyen folyamatokat indikálnak a visszamenőleges és a jövőbeni jogfosztásos törvénytervezeteikkel.
2011. június 20. 10:42

Lassan minden hétre jut valami elképesztő terv. Most éppen az ügyvéd nélküli kihallgatás képtelen ötletétől bámul el az ember fia. Ezt egyébként egy KDNP-s országgyűlési képviselő, Rubovszky György jogász is sérelmezte. Módosító javaslatot adott be orvoslásul, töröljék már el az alkotmányellenes agyamentséget: a védő nélküli fogvatartási időt. Hogy ne lehessen süketséggel vádolni senkit, 24 órára csökkentették az őrizetes védelem nélküli magányát.

Ha csak az ártatlanság vélelméből indulunk ki, hogyan is képzelhetjük, hogy jogállamban ártatlan embert tarthat bárki 24 órán keresztül fogva, ügyvéd nélkül. Mi ennek a szankciónak az alapja? Ügyvéd nélkül beszélni fog? Miért, mert esetleg verni is fogják? És mi a garancia arra, hogy a mostani 24 órás történetből holnapra nem lesz egy hét, egy hónap, egy év? Ilyetén kreatív jogalkotás mellett akár azt is mondhatnánk: semmi.

Hogy van az, hogy az egyik szakszervezeti vezetőt, Szima Juditot véletlenül éppen egy szakszervezeti megmozdulás előtt gazdasági bűncselekmény elkövetésének vádjával egyszerűen letartóztatnak. Egyebekben a hölgy a legellenszenvesebb őrültnek tűnik, akit valaha láttam, ám szíves tájékoztatásul álljon itt: mély fájdalom, de nem lehet bebörtönözni senkit, akinek az orcája, vagy zümmögése nékünk nem tetszik. Ez pedig azért igen szép esélyegyenlőségi rendelkezés, mert bár érthetetlen, de előfordulhat, hogy a mi rózsás pofázmányunk, és kellemes zümmögésünk sem tetszik valakinek.

Mint például a nagyapámé. A nagyapám nem volt hős, ezért aztán 56-ban nem is csinált semmit, csak elszavalta a Nemzeti Dalt, egy kicsi, 300 fős falucskában. A pillanat csodás volt, mindenki éltette. A következménye már nem volt annyira csodás, mert a fent leírtakhoz hasonló feltételekkel elvitték, és néhány foggal kevesebbel, viszont néhány nappal öregebben hazaengedték, aztán pedig a helyére állítottak egy igazi disznót, ő meg éveken keresztül cigányokkal fonhatta a kosarat a hetedik faluvégen.

Már csak azt remélhetem, hogy féktelen törvényalkotóink nem tudják, milyen folyamatokat indikálnak a visszamenőleges és a jövőbeni jogfosztásos törvénytervezeteikkel. És igaz az, hogy a felelős jogalkotók vélelmezett tudatlansága is elég nagy baj, de még nagyobb, ha pontosan tudják, és akarják ezt a fajta változást. Mert akkor nincs remény.

És a nemzeti konzultáció keretein belül közölném az illetékesekkel, hogy néhányan nem éppen gulágra, és koncepciós perek kivitelezésére adtuk a szavazatunk, hiszen akkor most más párt kormányozna. Már bocsánat.

Koronics Márton
MTI Hírfelhasználó