A Mol visszautasítja a horvát sajtó vádjait
A magyar olajtársaság határozottan visszautasítja az állításokat, miszerint Hernádi Zsolt a volt horvát kormányfőt lefizette volna.
2011. június 21. 13:50

A Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében leszögezi, hogy "soha semmilyen kifizetés, vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem."

Az Index a Vecernji list horvát napilapot idézve arról írt kedden, hogy a horvát ügyészség tízmillió eurós vesztegetéssel vádolja Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját (képünkön).

A Mol határozottan visszautasítja a horvátországi INA privatizációjával összefüggésben Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért vesztegetési gyanúsításokat, és találgatásnak minősíti az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhíreket. A horvát lap szerint Hernádi Ivo Sanader volt horvát kormányfőt vesztegette meg, akit az Interpol elfogatóparancsa alapján Ausztriában tartóztattak le még a télen. Hernádi esetleges érintettsége az ellene folytatott büntetőeljárásban merült fel.

A Molnak semmilyen hivatalos információja nincs egy esetleges nyomozásról az ügyben. Ami a horvát médiában megjelent, az mind találgatás és szóbeszéd - hangsúlyozza a társaság közleménye és hozzáteszi, hogy a gyanúsításokkal szemben szigorú jogi eszközökkel fel fog lépni.

A Vecernji listben ismertetett vád szerint Hernádi azért vesztegette meg 2008-2009 folyamán Sanadert, hogy a Mol átvehesse a horvát INA olajtársaság irányítását. Az ügyletben közreműködött Damir Polančec volt horvát miniszterelnök-helyettes is. Az üzlet része volt a vád szerint az is, hogy az INA gázüzletágának nyereséges része a Mol-hoz kerül, a veszteséges rész pedig a horvát állam felügyelete alá.

Az Ivo Sanader elleni nyomozás kiegészült a Mol-INA üzlethez kapcsolódó korrupciós vádakkal - erősítette meg Barbara Göth-Fleming az osztrák igazságügy részéről. Sanader ügyeinek felderítésében az osztrák és horvát hatóság, valamint az Interpol is részt vesz.

A Mol szerint a gyanúsítás beleillik az elmúlt időszak eseménysorozatába, amelyet azok indítottak és irányítanak, akik ellenérdekeltek abban, hogy az állami konglomerátum INA-ból olyan versenyképes vállalat alakuljon, melyet a gazdasági alapelvek szerint vezetnek. A támadásokat a Mol és annak vezetése ellen indították rögtön az INA részvényesi megállapodásának aláírása után azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy homályos bűnügyi gyanúsításokkal kétségbe vonják a megállapodás érvényességét - olvasható a közleményben.

A Mol arra is felhívja a figyelmet, hogy a két éve átvett irányítás eredményeként az INA ma sokkal versenyképesebb vállalat, és ez többek között a beruházásokon és beszerzéseken elért 10-60 százalékos megtakarításoknak is köszönhető.

A közlemény szerint "nyilvánvaló, hogy ennek az átalakulásnak vesztesei is vannak. Azon kereskedők és beszállítók sokasága, akik immár nem tudnak a piaci ár fölött extra profitot realizálni és a korábban megszokott módon az INA-val baráti vagy politikai alapon üzletelni. Azok, akiknek lehetőségük volt arra is, hogy az INA-val szemben fennálló tartozásukat ne fizessék évekig. A vesztesek többnyire ugyanazok, akik személyes érdekeiket előszeretettel rejtik az úgynevezett nemzeti érdek jelszava mögé."

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó