Tárki: gyengült az ellenzék, nőtt a bizonytalanok aránya
A TÁRKI júniusi pártpreferencia-kutatása szerint csúcsra ért a bizonytalanok aránya. Az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent.
2011. június 23. 16:34

A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a többi parlamenti párt előtt, de az őszi önkormányzati választások óta tartó trend júniusra megtorpant: a teljes népességen belül lényegében változatlan kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók között azonban nőtt, azaz a kormánypárti szavazók elkötelezettsége erősödött. Emögött az áll, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok aránya ugrásszerűen nőtt az elmúlt egy hónapban, miközben az ellenzéki pártok mindegyikének népszerűsége csökkent.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a májusi 26%-ról 27%-ra változott, a szocialista párté pedig 14%-ról 12%-ra csökkent júniusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt e tekintetben az elmúlt egy hónapban. Ezzel szemben érzékelhető mértékben nőtt bizonytalanok és nem válaszolók aránya: míg májusban a választópolgárok 44%-a tartozott ide, addig júniusban már 48%-uk, azaz egyik hónapról a másikra 4 százalékponttal (azaz 10 százalékkal) nőtt a bizonytalanok tábora. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 48%-ról 53%-ra nőtt, miközben az MSZP-é 25%-ról 24%-ra csökkent, így a két párt támogatottsága közti különbség az elmúlt fél év szűkülő tendenciájával ellentétben júniusban nőtt. Összességében a kormánypártok előnye továbbra is jelentős, és az ősz óta tartó folyamatos csökkenés hatása az elmúlt havi eredmények ellenére továbbra is érezhető: míg fél évvel ezelőtt a FIDESZ-KDNP négyszer-ötször nagyobb szavazótáborral rendelkezett, mint az MSZP, addig május után júniusban is a különbség lényegében kétszeres, bár egy kicsit nőtt az elmúlt hónapban.

A másik két parlamenti párt támogatottsága is csökkent: míg Jobbik tábora a teljes népesség körében 9%-ról 8%-ra csökkent, a pártválasztók körében pedig májusban és júniusban is egyaránt 16%, addig az LMP-é a teljes népességen belül a 4%-ról 3%-ra, a pártválasztók között pedig 8%-ról 6%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban.

tarki.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó