"Újra kellene egy Ronald Reagan!"
Ma annak a vezetőnek állítunk szobrot, aki megújította a világot – mondta Orbán Viktor, Ronald Reagan szobrának avatásán.
2011. június 29. 17:08

Az államférfi egyszer dönthet, tévedései jóvátehetetlenek – kezdte beszédét Orbán Viktor. Mint mondta a történelem mond majd ítéletet felette, hogy milyen bölcsen irányította a változásokat, és milyen sikerrel őrizte meg a békét. Véleménye szerint Ronald Reagan jól döntött, a változásokat bölcsen irányította és megőrizte a békét. A történelem ítéletet mondott róla, az ítéletet a megbecsülés és a köszönet hatja át. Ezért kell hát a szobrának állnia Budapesten is – tette hozzá a kormányfő.

Döntse le ezeket a falakat – idézte a miniszterelnök Ronald Reagan Gorbacsovnak címzett szavait. Emlékeztetett arra, hogy a határok kinyitásával a magyarok kiütötték az első téglát, „majd a fal le is dőlt.” Szólt arról is, hogy ezzel a szovjet birodalom és a kommunizmus időszaka végérvényesen összeomlott. Magyarország és a többi szocialista tömbbe zárt ország kiszabadulhatott, új világ kezdődött, és a kettészakított Európa és a nyugati civilizáció egyesült.

„Ma annak az embernek és vezetőnek állítunk szobrot, aki megváltoztatta, megújította a világot, benne a mi közép-európai világunkat. Aki hitt a szabadságban, a szabad emberek erkölcsi erejében, és abban, hogy a szabadság útjába emelt falak ledönthetők. Ő volt az, aki kiállt azért a meggyőződéséért, hogy a rosszal nem lehet együtt élni, a gonosszal nincs békés egymás mellett élés, és nincs kompromisszum. Legyen bármilyen nagy és félelmetes a gonosz, meg kell küzdeni vele, és le kell győzni”– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett: az egykori amerikai elnök hivatalba lépésekor az ovális irodában egy táblát helyezett el az íróasztalán, melyen az állt: meg lehet csinálni. És úgy is lett – fűzte hozzá. Ronald Reagan tabukat döntött le, öröknek hitt dogmákat söpört félre egyszerűen a józan ész nevében, ledöntötte a falakat, melyeket a XX. század torz és beteg ideológiái nevében emeltek a szabadság útjában, és amelyek elszigetelték a nyugati civilizáció egyik részét a másiktól – fogalmazott. A kormányfő szerint Ronald Reagan nemcsak a múlt miatt fontos számunkra, hanem a jelen és a jövő szempontjából is. Erőt akarunk meríteni a példájából. Azt szeretnénk, ha az ő könnyed, szellemes és sziklaszilárd eltökéltsége átszállna ránk – húzta alá.

A kormányfő kijelentette, mi magyarok most érkeztünk el oda, amikor azt kell mondanunk egymásnak: döntsük le a falakat, melyek eddig elzárták előlünk a jövőt, az igazi szabadságot, a kibontakozást és a sikert. Nekünk itt ma Magyarországon még falakat kell lebontanunk, hogy kiszabaduljunk a múlt hibáinak fogságából, hogy erős, sikeres és büszke országgá váljunk – szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő szerint Ronald Reagan a bizonyíték arra, hogy igen is létezik teljes megújulás, meg lehet változtatni az életünket, a sorsunkat, világunkat, ha van hozzá elég bátorságunk és erőnk. Mindez sikerülhet, ha vesszük a bátorságot, hogy határozottan különbséget tegyünk jó és rossz, igaz és hamis, értékes és talmi között, ha vállaljuk, ahogy Reagan elnök is vállalta a jó és rossz közötti különbség kimondásával járó felelősségét és következményeket – fűzte hozzá. A miniszterelnök aláhúzta: lámpást sem azért gyújtanak, hogy véka alá rejtsék fényét, erkölcsi ítéleteink is értelmüket vesztik, ha nem azok szerint cselekszik.  Leszögezte: mi, magyarok tudjuk, milyen farkasszemet nézni a gonosszal, mi, akik a hétköznapok valóságában éltük át a kommunizmust, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy az önkényuralom gépezete hogyan nyomorít meg egy nemzetet.

A kormányfő szerint 1990-ben úgy tűnt, a nyugati világ győzelme teljes, biztonságos, kiszámítható, és szabad világ vár az emberiségre. Ma, 2011-ben azonban – folytatta - már látjuk, hogy valójában egy teljesen új és ismeretlen fejezet kezdődik az emberiség történetében. A bizonytalanság lett úrrá a mi nyugati civilizációnkon, tartunk attól, amit már egyszer átéltünk, vívódunk afölött, amit még nem is ismerünk, és aggódunk, mert elveszíthetjük azokat az értékeket, melyek számunkra oly becsesek – fogalmazott. Fülünkbe cseng egy régi bölcsesség: „Utazó! Nincsenek kész utak. Az utakat az ember saját magának töri”. A politika állandó úttörés, szerencsés időkben hosszabb pihenőkkel, válságos időkben megállás nélkül. Újra kellene egy Ronald Reagan!  - szögezte le Orbán Viktor és feltette a kérdést: vajon készülődik-e már valahol.

Forrás: fidesz.hu
  • Az egyezmény, aminek nyomán marhavagonokba zártak 76 ezer magyart
    Embereket nem lehet marhacsordaként az egyik országból a másikba átterelni – idézi Lloyd George egykori brit miniszterelnök kijelentését Ligeti Dávid. Mégis megtörtént: a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár történészével a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményről beszéltünk.
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó