Mi áll a fiatalkori öngyilkosságok mögött?
Sokan érzik úgy, itt a vége, nincs értelme élni, nincs kiút a problémákból. Vagy közeli hozzátartozó elvesztése miatt vagyunk mély gyászban, vagy úgy érezzük, saját életünk tévedt mellékvágányra és sehogy sem találunk vissza a helyes útra. Egyre gyakoribbá válnak az öngyilkosságok napjainkban.
2011. július 7. 09:29

Vajon mi késztet valakit arra, hogy a vonat elé ugorjon, mely korosztály körében a leggyakoribbak az öngyilkosságok és hova fordulhatunk, ha baj van? Milyen kezelést kaphatunk, milyen a hazai pszichiátria helyzete? Kérdéseinkre ezúttal Munkácsi Krisztina pszichiátriai szakorvos válaszolt.

Egyre gyakrabban szerepel a hírek közt az öngyilkosság, egyre többet hallunk ismerőseinktől, hozzátartozóinktól aggasztó információkat. Munkácsi Krisztina pszichiáter szerint a fiatalok körében elkövetett öngyilkosság hátterében elsősorban a szülő áll. Nem kapnak elég törődést, odafigyelést a fiatalok, vagy egyszerűen csak a rossz példát látják szüleiktől. „Az anya, vagy apa egész nap gürcöl, estére ér haza, azt se tudja mit csinál vagy merre jár a gyereke” - mondja. A legfőbb probléma az, hogy anyagilag nagyon eleresztik a fiatalságot, de egyébként nem fogják őket. Sokszor látni részeg tizenéveseket az éjszakában, magukról nem tudva, egyik ágyból a másikba vándorolva – teszi hozzá a szakorvos. A másik probléma az, hogy eltűntek a tömegsportok, na és persze az állandó számítógépezés sincs éppen pozitív hatással az amúgy is könnyen befolyásolható diákokra.

A szakorvos elmondja: tapasztalataim szerint az elkeseredett fiatalok főként társaikhoz fordulnak, mely során könnyen ráakadnak egy hasonló hangulatú barátra. Innen már könnyebb az út. Internetről vagy tv-ből szerzett információk alapján megtervezik miként végezzenek életükkel. A leggyakrabban vonat elé ugranak, felgyújtják magukat vagy gyógyszert vesznek be. Ez utóbbi nem túl szerencsés, mert maradandó károsodás is felléphet szervezetükben - fejti ki az orvos.

De mit tehetünk, ha ekkora a baj, és egyáltalán meddig tart és mennyibe kerül egy kezelés? Munkácsi Krisztina elmondja: attól függően, hogy ki milyen típusú öngyilkosságot követ el, konzíliumon vesz részt, ahol megállapítják, hogy ön-,illetve közveszélyes-e. Ha igen, akkor kötelező a pszichiátriai kezelés. Ha nem, akkor nem tehetünk semmit. „Kényszergyógykezelést csak ön- vagy közveszélyesség esetén, eltérő esetben csak a beteg beleegyezésével végezhetünk.'

A pszichiátria helyzete tragikus Magyarországon - folytatja Munkácsi. A szakrendelőkben egy 5 órás rendelési időben nagyjából 60 beteg várakozik. Így egy-egy emberre jó esetben 5-10 perc jut, ami arra elég, hogy megállapítsák ön-vagy közveszélyes-e, adnak neki egy gyógyszert és útjára bocsátják. Ha nem szakrendelőbe mennek a betegek, akkor ott a magánrendelések lehetősége is, ahol 10-20 ezer forintot is elkérnek az orvosok egy órás konzultációért. Egy személyiség zavaros beteg esetében akár több évig is eltarthat a kezelés.

Ezen kívül léteznek még segélyszolgálatok, aktivisták, ahol akár éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon is elérhetünk valakit, aki legalább beszélget velünk vagy tanácsot ad.

A leggyakrabban azonban nem a fiatalok, hanem az idősebb korosztály az, ahol nem találnak más megoldást a magukra maradt, elkeseredett idős emberek. És ami különösen meglepő, hogy ma már egyre gyakoribb a gyerekek körében elkövetett öngyilkosság. A 11-12 évesek is sokszor úgy érzik, nincs más megoldás - zárta szavait a szakember.

OrientPress Hírügynökség
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó