A Szilvásy-ügy részleteire derített fényt a Heti Válasz
A Szilvásy-Galambos-Laborc-féle kémsztori lényege, hogy az érintettek az orosz érdekű Zömök Kft.-vel szűrették (volna) ki a "beépült fideszeseket".
2011. július 14. 10:03

A Hír Tv kiderítette: a Szilvásy-Galambos-Laborc-történet negyedik, arcát eltakaró gyanúsítottja egy olyan, orosz családtagokkal rendelkező biztonságtechnikai vállalkozó, aki a tavaly milliárdos adócsaláson és pénzmosáson kapott Eclipse Zrt.-hez is ezer szállal kötődik.

A sajtó ezután könnyedén felfedte a csuklyás ember, azaz Püski László, illetve a családi cégeként ismert Zömök Kft. kilétét - ám miután az idősebb Püski és fia között nincs névbeli különbség, összekeveredtek a róluk szóló információk. A ma megjelenő Heti Válaszból világossá válik: az Eclipse-ügy és a mostani kémbotrány gyanúsítottja egyaránt az 1958-ban született Püski László, nem pedig az 1982-es „évjáratú" fiú. (Ez csak azért érdemel említést, mert a nyilvánosságban elterjedt, hogy a gyanúsított édesanyja orosz. A valóságban ez nincs így - idősebb Püskinek a felesége származik a volt Szovjetunióból.) Noha papíron 2005 óta az ifjabbik Püski tulajdonolja a Zömök Kft.-t, fontosabb, hogy a társaságot - hasonlóan az Eclipse-hez - az apa alapította, és ő tette több milliárdos forgalmú biztonságtechnikai vállalkozássá.

A Zömök-stábot a Heti Válasz már az Eclipse-nyomozás tavalyi indulásakor nemzetbiztonsági kockázatként azonosította, lévén hogy az idősebb Püski az ántivilágban a kijevi Repülőmérnöki Egyetemen végzett, feleséget is az ex-Szovjetunióból választott, és a cégben társtulajdonos Varga Rezsőné szintén orosz anyanyelvű. Forrásaik hangsúlyozzák: Püski hosszú évek óta bizalmas viszonyt ápol a magyar titkosszolgálatok alapembereivel, köztük a Medgyessy Péter által kinevezett Galambos Lajossal. A volt főigazgató Zömökékhez fűződő kapcsolatát bizonyítja, hogy az iWiW közösségi portálon a Galambos és a Püski család tagjai egykor oda-vissza bejelölték egymást (egészen a gyermekek szintjéig).

Ennél súlyosabb véteknek tűnik, hogy Galambos 2007-ben az NBH-hoz is bevitte Püskiéket - afféle külsős humánerő-átvilágítónak (ami már önmagában szakmai skandalum). A Heti Válasznak nyilatkozó egyik érintett bevallása szerint a Zömök-csapat feladata az volt, hogy poligráfos hazugságvizsgálatokkal szűrje ki, milyen útvonalon szivárognak titkosszolgálati információk a Fideszhez. A nemzetbiztonsági vezetőknek ugyanis paranoiával határos meggyőződésük volt, hogy az akkori ellenzék sokszor naprakészebb bizalmas ügyekben, mint a maga kormányzat. Ezt az úgynevezett „veszélyt" elhárítandó lépett szövetségre (alighanem a területet felügyelő miniszter, Szilvásy György nyomására) az NBH és az orosz érdekektől sem mentes Zömök.

Úgy tudják: már az előző ciklusban elérte az ügyészi szervek ingerküszöbét a fenti NBH-Zömök-eset, titkos nyomozás is folyt a témában, ám végül fektették a balhét. Nem utolsósorban azért, mert a gyanú szerint a Galambos-utód Laborc Sándor (bűnpártoló módon) nem vett részt az ügy felgöngyölítésében. Miért kerülhetett most mégis elő a kémregény? Galambos Lajos nyomozati alku keretében tehetett önmagára - és Szilvásyra - nézve terhelő vallomást. Ami biztos: a volt főigazgatónál eredetileg hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást (mivel az Egymásért nevű csempészalapítványt létrehozó Jakubinyi Róbertet az ő pénztárnokaként azonosították).

Végül mégsem pénzügyi machinációkkal, hanem kémkedéssel gyanúsították meg Galambost, majd közvetlenül ezután dőlt el a Szilvásy- és a Laborc-dominó.

S hogy az NBH-n kívül mely állami szervekhez tudott még behatolni az orosz érdekkörbe sorolt Zömök Kft., egyebek mellett ez is kiderül a teljes kémsztorit közlő ma megjelent Heti Válaszból.

hetivalasz.hu
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó