Elmarad az idén a Los Angeles-i Bánk bán-operaelőadás
Magony Zsolt, a Bánk bán-előadások társproducere megerősítette: a Los Angeles-i Opera igazgatói törölték a négy novemberi Bánk bán-előadást.
2011. július 19. 16:24

"Szerettük volna a héten, 20-án elindítani a jegyértékesítést, magyar részről azonban sajnos folyamatosan módosultak a határidők, és a 43 tagú Los Angeles-i igazgatóságot ez okkal zavarta meg" - fűzte hozzá a Megakoncert produkciós iroda egyik vezetője, Magony Zsolt.

A bejelentés - amely a Los Angeles Timesben látott napvilágot - nyitva hagyja az esetleges bemutató kérdését, és felveti, hogy a produkciót elhalasztják a következő szezonra. Magony Zsolt úgy véli, hogy a magyar kormány 200 millió forintos garanciája, ígért támogatása elég nyomós érv ahhoz, hogy későbbi időpontban mégis létrejöjjenek a Bánk bán-előadások - hiszen Plácido Domingo, az operaház főigazgatója elkötelezett Erkel művének bemutatása mellett.
A szabadságát töltő Szőcs Géza kulturális államtitkár a hírrel kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az MTI-nek azt mondta, a tárcánál szerdán születik további döntés az ügyben.

A Bánk bánt maga Plácido Domingo vezényelte volna a Dorothy Chandler Pavilonban. Közleményében - amely a Los Angeles Times hétfői számában jelent meg - a világhírű tenor azt írta, hogy hónapokon keresztül dolgoztak együtt a lehetséges magyar partnerekkel a produkció megvalósítása érdekében, ám "képtelenek voltunk időben olyan megállapodást elérni a Bánk bán előadására, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásunkkal és megfelelt volna az opera jelentőségének".

A lapban megszólalt Stephen Rountree, a Los Angeles-i Opera ügyvezető igazgatója is, aki arról beszélt, hogy a Bánk bánt elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, beleértve a jelmezek magyarországi elkészítését is.

"A producerek nem tudták időben összeszedni a szükséges pénzt, valamint a többi produkciós elemet a tervezett bemutatóhoz" - idézte a lap Rountree-t. A Los Angeles Times felidézte, hogy a Bánk bán bemutatójához kapcsolódó jótékonysági pénzgyűjtés már megkezdődött, és korábban a városban működő magyar főkonzulátus is szervezett eseményt ennek érdekében.

Múlt pénteken Magony Zsolt, a társproducer Megakoncert vezetője még azt mondta az MTI-nek, hogy hamarosan kaphatók lesznek a novemberre tervezett Los Angeles-i négy Bánk bán-előadásra szóló jegyek.

Akkor emlékeztetett arra, hogy a magyar állam februárban szerződésben garantálta a támogatását premierhez, június végén nyilvánosságra került információk szerint ez az összeg 200 millió forintot tesz ki. A teljes költséget Magony Zsolt 350-380 millió forintra becsülte, hozzátéve, hogy az amerikai támogatók 150-180 milliót állnak.

A producer pénteken úgy fogalmazott, "napok kérdése, hogy a magyar partnerek szerződései elkészüljenek". Hozzátette: Los Angelesben arra várnak, hogy a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsé összeálljon, ennek 75-80 százalékát várják előzetesen. Ezután kezdik népszerűsíteni az amerikai mecénások körében a produkciót, és elkezdődhet a jegyértékesítés.

Augusztus elejére még újabb nemzetközi sajtótájékoztatókat terveztek: előbb Budapesten, majd Los Angelesben. Ezeken bemutatták volna Csíki György díszlettervét és Tordai Hajnal "ruhakölteményeit". Ezeket július 2-án Londonban már láthatta a Los Angeles-i Opera ügyvezetője, Christopher Koelsch és produkciós vezetője, Rupert Hemmings.

George Pataki volt New York-i kormányzó, a produkció köré szerveződött bizottság tiszteletbeli elnöke levelében pedig arról írt, hogy áttörésnek tekinti a Dorothy Chandler Pavilonba tervezett produkció létrejöttét a magyar kulturális diplomáciában.

Az előadásokra november 16-án, 19-én, 22-én és 27-én került volna sor. A tervek szerint Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért pozsonyi Klein Ottokár énekelte volna. Melinda Rost Andrea és Kolonits Klára lett volna, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lett volna Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán.

Tiborc szerepére Michele Kalmandit (azaz Kálmándi Mihály) és Perencz Bélát is felkérték, utóbbi II. Endre királyt is alakíthatta volna. Erkel Ferenc muzsikáját az Egyesült Államokban dolgozó Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanította volna be a zenekarnak.

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kik támadják a múltunkat?
  Az archeogenetika tudományával közelebb lehet jutni a honfoglalók eredetének kérdéseihez.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
MTI Hírfelhasználó