Merényletsorozat Norvégiában: több mint 80 áldozat
Egy rendőrnek öltözött férfi kezdett lövöldözni a norvég fővárostól 40 kilométerre fekvő Utoya szigetén, ahol a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szekciója ülésezett. Egy férfi kezdett lövöldözni a norvég fővárostól 40 kilométerre fekvő Utoya szigetén. Előtte egy órával Oslóban pokolgép robbant.
2011. július 23. 07:57

Legalább 80 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben, amelyben egy magát rendőrnek álcázó férfi válogatás nélkül tüzelt lőfegyveréből a tábor lakóira - közölte szombat hajnalban a norvég rendőrség.

A tájékoztatás szerint még mindig nem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista, mert több sebesültnek válságos az állapota, és szombat hajnalban még mindig áldozatok után kutattak az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten és annak partjai mentén.

Egy szemtanú már kora este azt mondta a norvég rádióban, hogy 20-25 holttestet látott a parton, és további tetemeket a vízben. Beszámolók szerint az első lövések eldördülése után pánik tört ki a táborban, és sokan úszva próbáltak elmenekülni a szigetről.

A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, "tősgyökeres" norvég férfit, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall, és akinek a TV2 dán tv-csatorna szerint két lőfegyver volt a nevén, köztük egy puska. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban. A rendőrség abból indul ki, hogy egyedül követte el tettét, és ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek.

Pokolgép Oslóban

Alig egy órával korábban pokolgép robbant a norvég főváros kormányzati negyedében. Heten haltak meg a terrorakcióban, a 15 sebesült közül több súlyos állapotban van.

A házilag készített, és a feltételezések szerint kocsiba rejtett pokolgép elképesztő pusztítást végzett Oslo központjában, súlyosan megrongálódott a többszintes kormányzati épület, a környéket törmelék és füst borítja.

A The New York Times úgy tudja: a merényletekért az Ansar al-Jihad al-Alami nevű terrorista szervezet vállalt felelősséget, a támadás okaként Norvégia afganisztáni jelenlétét nevezték meg.

Nincs magyar áldozat

A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata az oslói pokolgépes merényletnek. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a terrorakciót, Washington pedig segítséget ajánlott fel a norvég kormánynak. A NATO-tag Norvégiában a második világháború óta nem követtek el merényletet.

V. Harald norvég király szombat hajnalban közzétett üzenetében azt írta, most az a legfontosabb, hogy a norvégok "támogassák egymást" egy ilyen "felfoghatatlan tragédia" után.

MTI, Inforádió nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó