Beismerte tettét a norvég tömeggyilkos
Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét a norvégiai merényletek gyanúsítottja. Breivik órákkal az oslói robbantás előtt feltöltött egy angol nyelvű, azóta már törölt videót a YouTube-ra, a 12 perces felvételen háborúra szólít fel a kulturális marxizmus és az iszlamizmus ellen, önmagát pedig keresztes lovaghoz hasonlítja.
2011. július 24. 11:11

Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét a norvégiai merényletek gyanúsítottja. Erről a 32 éves férfi védőügyvédje számolt be, mint mondta, valószínűleg hosszú tervezés előzte meg a terrorakciókat. A férfi állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot, műtrágyát vásárolt. A rendőrség szerint az oslói kormányzati negyedben működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrát és gázolaj keverékéből állt.

A rendőrség szerint a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták az 1995-ös egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.

Beismerte

A rendőrség szerint Breivik elismerte a támadások elkövetését. Ügyvédje azt mondta, elárulta az indítékát is, azonban Lippestad egyelőre nem árult el részleteket. A férfi hétfőn jelenik meg egy oslói bíróság előtt, ahol ügyvédje szerint már kiderülhetnek motivációi.

Ügyvédje, Geir Lippestad azt mondta, valószínűleg hosszú tervezés előzte meg a bűncselekményt. A feltételezett elkövető, Anders Behring Breivik állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben.

1500 oldalas írás, 12 perces videó

Az NTB norvég hírügynökség szerint a férfi néhány órával a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól.

A norvég TV2 szerint rendőrségi források azt mondták, hogy Breivik órákkal az oslói robbantás előtt feltöltött egy angol nyelvű, azóta már törölt videót a YouTube-ra, a 12 perces felvételen háborúra szólít fel a kulturális marxizmus és az iszlamizmus ellen, önmagát pedig keresztes lovaghoz hasonlítja.

Helikopter helyett autóval mentek

Közben a norvég rendőrség szombat éjjel is folytatta a kutatást Utøya szigetén a baloldali Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári táborában a mészárlás esetleges további áldozatai után. Sokan a vízbe menekültek, ezért a hatóságok egy mini tengeralattjárót is bevetettek a kutatásban.

Szemtanúk beszámolói szerint a férfi ámokfutása közel egy órán át tartott a szigeten, ahol legalább 85 emberrel végzett. A rendőrségnek 50 percébe telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére, autóval mentek, mert a helikopter nem volt készenlétben, húsz perc alatt értek a tópartra, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos nem tanúsított ellenállást, megadta magát a rendőrségnek.

32 éves, norvég, szélsőséges

Egész éjszaka tartott a norvégiai merényletek gyanúsítottjának kihallgatása, írja a norvég Aftenposten.

A rendőrség szerint egyre inkább biztosra vehető, hogy a hét halálos áldozattal járó oslói robbantást és a legalább nyolcvan halottal járó lövöldözést az utoyai táborban ugyanaz az ember követte el, és semmi sem utal arra, hogy társai is lettek volna ebben.

Az elfogott 32 éves Anders Behring Breivik egy mezőgazdasági vállalkozásnál dolgozott. Facebook-oldalának bejegyzései (melyet azóta töröltek) és internetes fórumokra írt kommentjei alapján szélsőjobboldali nézeteket vallott, és erősen kritikus volt az iszlámmal szemben. Önmagát kereszténynek és konzervatívnak írta le a facebookon, egy barátja szerint ugyanakkor huszas évei végén egyértelműen a szélsőjobb felé fordult, Twitter-oldalának egyetlen bejegyzése pedig az volt: "Egy ember, akinek hite van, olyan erős, mint százezer másik, akiknek csak érdekei". Az idézet John Stuart Mill angol liberális filozófus-közgazdász mondásán alapul, ő 99 olyan emberrel mondta, akinek csak érdekei vannak.

A mezőgazdasági vállalkozás ugyanakkor azért lehet fontos tényező, mert így könnyen hozzáférhetett olyan anyagokhoz, melyek a robbanóanyag elkészítéséhez szükségesek. A norvég NRK szerint a rendőrség lezárta a farm környékét, hogy bizonyítékokat gyűjtson.

A rendőrség ugyanakkor egyelőre azt mondja, még nem derült ki, mi volt a motiváció ebben a konkrét esetben - írja a New York Times.

MTI, Index nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó