Egyenruhában pózolna a bíróság előtt a norvég merénylő
Egyenruhában akar megjelenni a bíróság előtt hétfőn, első meghallgatásán a csaknem száz halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője - közölte a gyanúsított ügyvédje.
2011. július 25. 08:25

Geir Lippestad elmondta az NRK norvég tv-csatornának, védence emellett azt is szeretné, ha a tárgyalás - amelyen az előzetes letartóztatásról dönt a bíróság - nyilvános lenne, mert akkor elmagyarázhatná a közvéleménynek, miért követte el tettét. Az ügyvéd azt mondta, nem tudja, védence milyen egyenruhára gondolt. A gyanúsítottnak, Anders Behring Breiviknek hétfőn 13 órakor kell megjelennie a bíróság előtt.

Ezt megelőzően, délben néma csenddel adóznak Norvégiában és a szomszédos Svédországban az áldozatok emlékének.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigeten Breivik lőfegyverekkel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen 93-an vesztették életüket; négy embert eltűntként tartanak nyilván.

Vita a merénylet kapcsán Németországban

Vezető német politikusok hétfői nyilatkozataikban - pártállástól függetlenül - keményebb fellépést sürgettek a szélsőjobb-, illetve a szélsőbaloldal ellen. Egyidejűleg felerősödtek a követelések a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltására.

Valamennyi német újság idézte Angela Merkel kancellárt, aki az idegenellenességgel szembeni fellépésre szólított fel, és a gyűlöletet közös ellenségnek nevezte. A kancellár ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a norvégiai merényletek indítéka a másság, mások gyűlölete volt.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó