Pénzügyi válság és morális csőd Ajkán?
Pénzügyi válságba és morális csődbe jutott Ajka városa Schwartz Béla MSZP-s polgármester vezetésével, ezért a Fidesz helyi csoportja felszólítja, hogy haladéktalanul mondjon le, és távozzon a tisztségéből – mondta Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke kedden a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón.
2011. július 26. 16:53

Stolár közlése szerint a 11 milliárd forint éves költségvetésű önkormányzat adósságállománya meghaladja a 7 milliárd forintot, s ebből csaknem 1,5 milliárdos összeg 120 napon túli tartozás. Könyvvizsgálói jelentésre hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a szállítói tartozások 63 százalékkal növekedtek. Stolár szerint a pénzügyi válság mellett „morális csődről” is szó van. Úgy fogalmazott, hogy „a város polgármestere hivatali vesztegetésre tett kísérletet”. Szavai szerint Schwartz Béla arra tett ajánlatot, hogy ha a Fidesz-frakció és Ékes József (Fidesz–KDNP) ajkai országgyűlési képviselő leállítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ajkai vizsgálatát, akkor ennek fejében bizottsági elnöki és igazgatótanácsi tagsági helyeket kaphatnak.

Még az anyák napján is rágalmazott

Ezt visszautasították – mondta Stolár, hozzátéve: gazdasági bűncselekmények miatt ugyanakkor folynak rendőrségi vizsgálatok „ismeretlen tettes” ellen. A helyi Fidesz-elnök hangsúlyozta: a polgármester a május elsejei, egyben anyák napi beszédében jobboldali politikusokat rágalmazott, s az érintettek emiatt feljelentést tettek ellene. Stolár rámutatott: a regionális környezetvédelmi felügyelőség különböző szabályszegések miatt 15 millió, majd 400 ezer forintra bírságolta az önkormányzat cégét, az Avar Kft.-t. Közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 5 millió forintra bírságolták az önkormányzatot, az ÁSZ pedig egymillió forintos büntetést szabott ki – mondta. „A pénzügyi válságból és morális csődből csak Schwartz Béla nélkül tud kijutni a város, ezért haladéktalanul mondjon le” – jelentette ki a Fidesz helyi elnöke.

Azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Reitter István, a KDNP városi elnöke is, hogy a szocialista polgármester „morálisan megbukott, és nincs más választása, mint hogy veszi a kalapját”, és elmegy Ajkáról, haza Veszprémbe. Elmondta: neki felkínálta az MSZP-frakció, hogy évi 720 ezer forintért – megbízási szerződés alapján – foglalkozzon egyházügyekkel.

Tényleg elfogadható a gazdálkodás?

Horváth József, Ajka MSZP-s alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a város adósságállománya nem 7 milliárd forint, hanem 3 milliárd alatt van. Ismertetése szerint már az Orbán-kormány alatt nyert a város 1,6 milliárd forintos uniós támogatást, nemrég pedig 600 millió forintos fejlesztési hitelhez jutottak hozzá. Úgy fogalmazott, hogy Ajka gazdálkodása „elfogadható”. Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy az Ékes József által titokban készített magnófelvétel nem Schwartz Bélával folytatott négyszemközti beszélgetés alapján készült, hanem a szocialista és a fideszes frakció harmadik egyeztetésén, az októberi választások után. Szó nem volt arról, hogy a polgármester négyszemközt kérte volna az ÁSZ-vizsgálat leállítására Ékes Józsefet, és ennek fejében bizonyos tisztségeket ajánlott volna fel – fogalmazott Horváth.

Rámutatott: a két frakció megbeszélésén – amelyet Ékes József eszerint titkokban felvett – „ők jöttek konkrét igényekkel bizottsági tagsági és tanácsnoki tisztségeket illetően”. Reitter például egyházügyi tanácsnoki helyet kért havi 148 ezer 800 forintos tiszteletdíjért. Horváth emlékeztetett arra, hogy valóban felvetette Schwartz Béla a két frakció megállapodását követően – még mindenki jelen volt –, hogy zajlik egy ÁSZ-vizsgálat a városnál (feljelentés alapján), s a továbbiakban ne tegyenek már feljelentéseket, hiszen úgyis jön még egy soros ÁSZ-vizsgálat is. Ékes József akkor egyáltalán nem zárkózott el ettől a kéréstől – jegyezte meg az alpolgármester.


 

MTI
Címkék:
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó