Laboratóriumban nőne először idegen élet?
A szintetikus biológia jelenleg olyan szinten áll, hogy valószínűleg hamarabb hoznak létre idegen életet a Földön, mint ahogy arra egy távoli bolygón rátalálnánk.
2011. július 29. 14:03

A New York Times riportjában azt állítják amerikai tudósok, hogy a szintetikus biológiai kutatások nemsokára idegen életformát hozhatnak létre a Földön.

J. Craig Venter tavaly bejelentette, hogy létrehozta a világ első teljesen mesterséges, magát reprodukálni képes sejtjét. Más kutatók vitatják kísérleteit, miszerint azt az egyetlen sejtet a semmiből teremtette volna, de a mai tudomány állása szerint, ha a mesterséges élet létrehozása a sejtszintig eljutott onnan már csak bonyolultabb irányokba fejlődhet.

A jövőben akár legyárthatják a legelső mesterséges életformát is, egy baktériumot, amit a Craig Venter intézet Mycoplasma laboratoriumnak hívna.

A Scripps Kutatóintézet munkatársa Gerald F. Joyce bejelentette, hogy létrehozott néhány mesterséges RNS molekulát, melyek képesek szaporodni és alakot váltani. Ezek a molekulák pedig a mesterséges élet építőkövei lehetnek.

Az új RNS molekulák nem önellátóak, így csak ellenőrzött laboratóriumi körülmények között létezhetnek. Maga a kutató - F. Joyce - sem tekinti az RNS-eket szintetikusan élőnek. Azonban, ha tovább folytatja kísérleteit a Petri-csészékbe zárt RNS-szaporítással, a jövőben akár az ő egyik laboratóriumi edényében is megszülethet az első mesterséges életforma.

hir24.hu nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó