Főzz főzeléket! - A csomómentesség titka
Bár a főzelék nem magyar találmány, ahogyan mi a készítjük, úgy nem készíti senki. A rántással sűrített főzelék a 19. században jelent meg.
2011. augusztus 4. 20:39

A főzelék - bár első látásra egyszerű ételnek látszik - okozhat meglepetéseket, hiszen még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a sűrítés. Megoldás lehet a főzelék alap, amely minden esetben biztosítja a megfelelő állagot, így nem kell attól tartani, hogy leveses lesz, vagy éppen a kanál is megáll benne.

Honnan ered a főzelék?

A világ számos országában párolnak, főznek zöldségeket, de csak nálunk sűrítik rántással. Az első magyar szakácskönyvben, a Szakácsmesterségnek könyvetskéje-ben, melyet 1699-ben adott ki Misztótfalusi Kis Miklós, még név szerint nem szerepel a főzelék, de hozzá kísértetiesen hasonlító ételek már igen. Czifray István a Magyar Nemzeti Szakácskönyv 1840-es kiadásában viszont már külön fejezetet szentelt a főzelékeknek. Egyes források szerint a rántást az osztrákoktól vettük át, ám a zöldségekkel való felhasználása már magyar találmány.

Az ezerarcú étel

Az étel nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, hiszen minden zöldségből elkészíthető, legyen az például frissen termett káposzta, burgonya, borsó vagy zöldbab. Bár a főzelék szezonja a nyár, hiszen ilyenkor a kert és a piac is friss zöldségekben bővelkedik, télen a konzerv vagy a mirelit zöldségek is megállják a helyüket.  A feltét kiválasztásakor is nagy a választék: a vegetáriánusok tükörtojással, a húsimádók fasírozottal, pörkölttel vagy akár sült virslivel is feldobhatják kedvenc főzeléküket.

Főzelék, de hogyan?

- Ha hagyományosan magyar rántással sűrítjük be a főzelékeket, akkor zsírt vagy olajat hevítünk fel, liszttel és pirospaprikával keverjük, fokhagymával vagy vöröshagymával ízesítjük.

- Ha habarással készítjük, akkor tejjel vagy tejföllel kevert lisztet adunk a zöldségekhez.

Egészségfaktor

A zöldségekből készült ételek télen-nyáron hozzájárulnak az egészséges étrendhez, hiszen nem csak nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, de az emésztés szempontjából fontos rostokat is tartalmaznak. Ha a rántás helyett habarással, vagy más, zsiradékmentes megoldással, például liszthintéssel készül a főzelék, akkor az egész család számára tápláló ebéd kerül az asztalra” – tanácsolja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

Főzelék finomra hangolva

A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül. A tökéletes állagot nehéz elérni, a próbálkozások közepette előfordul, hogy a rántással túl sok zsiradék vagy liszt kerül az ételbe, így elveszti egészséges mivoltát. A MAGGI Főzelék Fortélyok pontosan erre a problémára készült megoldás. A főzelék alap olyan állagot biztosít, melyet édesanyánk, nagymamánk készítettek, segítségével a sűrítés nem okozhat többé fejfájást. 

Tudta-e…

- hogy a kelkáposzta főzeléket népiesen pulutykának is nevezik?

-hogy brokkoliból, karfiolból, kukoricából, az igazán vállalkozó szelleműek pedig csalánból is készíthetnek főzeléket?

- hogy 100 g zöldborsó főzelék rántással 300 kcal, míg ha főzelék alappal készítjük, akkor  csak 88?

- hogy a kalóriaszegényebb rántás titka az, hogy először a lisztet pirítjuk meg, azután kimérve adunk csak hozzá maximum 1-1,5 evőkanálnyi olajat?

- hogy sűríthetjük a főzeléket tejszínnel, joghurttal, vagy a zöldségek egy részének turmixolt püréjével is?

- hogy ha konzerv zöldségből készít főzeléket, akkor a fűszerezésre különösen kell figyelni, hiszen már az így tartósított zöldségek is tartalmaznak sót?

- hogy a pikáns ízek kedvelői a tök- vagy zöldbabfőzelékhez adhatnak egy kanál sárgabarack lekvárt, a zöldborsóhoz mentát, a spenóthoz pedig bazsalikomot?

nestle.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó