Bolond csaló
2011. augusztus 8. 08:49

Amikor ezt írom, még vasárnap van. Állítólag hétfőn csúfos események elé néznek a világ tőzsdéi, és a bolygólakók többsége. Fajunk – harvardi jóslatok szerint – a második összeomlás közepén vagyon. Többségünk összeomlik anélkül, hogy halvány fogalmunk lenne, mi fán terem a tőzsde. Ez pedig csúnya dolog, mert legalább annyit kellene tudni róla, mint mondjuk a villámcsapás elkerüléséről. Ez utóbbit tanítják is az iskolában, de már a tőzsdeomlás kivédése kimaradt az iskolai tanrendből.

Kívülről nézve a tőzsde olyasvalaminek tűnik, ami nem létező pénzekkel és dolgokkal, valamint létező, ám minden valós hasznosságot nélkülöző papírfecnikkel kereskedik, és mások egyetlen hülye beszólásától a feje tetejére áll. Mondhatni egy bolond csaló.

Ez a bolond csaló pedig össze fogja csinálni magát, ha nem is hétfőn, hát hamarosan. Aztán mi is összecsináljuk magunkat, de hogy ezek után mi lesz azt végképp nem sejthetjük. Még próbáljuk a világot menteni adósságemelő korlátok toligálásával, meg hülye bank-, és országmentő csomagokkal, ahelyett hogy jól seggbe rúgnánk őket, de az alig elképzelhető vég már az ajtón kopogtat.

Annyit talán mégis elképzelhetünk róla, hogy a pénz (bármelyik) hihetetlenül elértéktelenedik majd, nem tudunk fizetni, de ezen igazából nem is kell aggódnunk, mert valószínűleg nem is lesz mit megvennünk. A közszolgáltatások akadoznak, vagy eltűnnek, mi meg fűthetünk fatüzeléssel a panelben. Már amíg lesz fa a környéken. Éhesek leszünk és gorombák.

Nekem genetikailag óriási szerencsém volt eddig, mert alapállapotomban is mindig éhes és goromba vagyok. A közvetlen környezetem alig fogja észlelni a változást. Engem viszont végtelenül elkeserít majd, ha a többiek is otrombák lesznek, miáltal eltűnik az eleddig jól működő evolúciós előnyöm. Úgyhogy sürgősen újak után kell nézni. Csak remélem, hogy jövendőbeli evolúciós előnynek könyvelhetem el például családunk beteges befőzési kényszerét, aminek kézzelfogható eredménye felhalmozott lekvár- és lecsókészletünk.

Ám attól tartok, elég baj, hogy ennél komolyabb fajfenntartási tippem nincs, se magamnak se másoknak.

Koronics Márton
MTI Hírfelhasználó