Időben kifizetik a reálhozamot a nyugdíjpénztárak
A 180 percnek a Stabilitás pénztárszövetség elnöke adott interjút, a Napközben a reálhozamok kifizetésével foglalkozott.
2011. augusztus 11. 16:58

A miniszterelnöki megbízott számításai szerint 700 milliárd forint veszteség keletkezett az elmúlt években a magánnyugdíjpénztáraknál, mert nem kizárólag állampapírban tartották a befektetéseiket. A pénztárak szövetségének vezetője helytelen számításról beszél.

A 2008-as gazdasági sokk után eltelt két évben kiderült, hogy jóval több hozamot termeltek azok a portfóliók, amelyek kockázatosabb eszközöket tartalmaztak, mint azok, amelyek csak állampapírokat vásároltak – mondta a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Bába Júlia szerint válság idején nagyon nehéz megállapítani, hogy melyik befektetés lett volna előnyösebb.

A szakember szerint a reálhozamok kifizetésének augusztus végi határideje valószínűleg tartható lesz, mert még egyetlen pénztár sem jelzett problémát ezzel kapcsolatban. Hozzátette: mintegy ezerötszáz, időközben átlépő tag esetében újra kell számolni a reálhozamot, de várhatóan náluk sem csúsznak ki a határidőből a kasszák.

Az Alkotmánybíróság még vizsgálja a pénztárak beadványa alapján, hogy volt-e gazdasági szükséghelyzet a vagyonátadás idején. Bába Júlia bízik benne, hogy a nyári ítélkezési szünet után szeptemberben döntés születik az ügyben.

A Stabilitás vezetője úgy látja, hogy hat-nyolc pénztárnak lehet reális esélye arra, hogy megmaradjon a piacon. Bába Júlia hangsúlyozta: a jövőben arra kell törekedniük, hogy a rendszerben maradó százezer tag számára minél előnyösebb feltételeket tudjanak kiharcolni a szabályozókkal és az ellenőrző hatóságokkal. A teljes magánnyugdíjpénztári szektor 0,2 százalék negatív átlagos reálhozamot ért el, vagyis egyes kasszák „nem tudták megverni az inflációt” – mondta a pénzügyi felügyelet szóvivője a Kossuth Rádió csütörtök délelőtti műsorában. Binder István hozzátette: mintegy hatszázezer tag egyáltalán nem jut reálhozamhoz. Nagy a szóródás a piaci szereplők között, a teljesítményük számos tényezőtől függ, például attól, hogy a tag mikor és melyik pénztárhoz csatlakozott, és hogy milyen befektetési kosárban fialtatta a pénzét a vagyonkezelő.


Sokan fontolgatják, hogy pert indítanak a magánpénztárak ellen – emlékeztetett Renneczéder Éva ügyvéd, aki azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy ne egyedül pereskedjenek, hanem álljanak össze, ha úgy vélelmezik, hogy a vagyonkezelő nem jól sáfárkodott a pénzükkel. A bíróságnak azt kell majd mérlegelnie ilyen esetekben, hogy a pénztár megfelelően képviselte-e a tagok érdekeit, és hogyan érvényesültek a tagság tulajdonosi jogai a működés során.

Magyar Rádió
MTI Hírfelhasználó