Ebsorsot akar?
A folyamatos destrukció művelőit pedig emlékeztessük Ady Endrének A Hőkölés népe című versére...
2011. augusztus 12. 08:22

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete dr. Vass Leventét jelölte közös polgármesternek Marosvásárhelyre – tudtuk meg Jakab Istvántól, az MNT elnökétől a Marosvásárhelyi Rádió egyik adásából. Voltak, akik a fiatal egészségügyi miniszteri tanácsos személyét már hetekkel ezelőtt alkalmasnak tartották a polgármesterjelöltségre, de akkor, a közös jelölésre többek szerint ugyancsak esélyes Bölöni László futballtréner álláspontja még nem volt ismeretes, másrészt, sajnálatunkra, a többi politikai alakulat képviseletében néhányan presztízskérdéssé tupírozták azt, hogy melyik párt nevezze meg és jelentse be a közös jelölt személyét, mert az érzékeny magyar kebel azt nem tudná elviselni, hogy valaki más, mondjuk az RMDSZ „erőszakolja” rá a koalíciós partnerekre a maga elképzelését. Kívülálló számára kiábrándító és elszomorító volt ez a kicsinyes, a magyar közösséget egyébként már évek óta bomlasztó rivalizálás.

Mostanra a rádióinterjú szerint világossá vált, hogy Bölöni László nem vállalja a jelöltséget. Az EMNT a civil szervezetekkel, az egyházakkal egyeztetve és az RMDSZ-szel meg az MPP-vel konzultálva dr. Vass Levente személyében megerősítette közös jelöltállítási szándékát, amelyet – természetesen az egységes és közös akarat nyomatékosításaként – a választási koalíció megkötésének pillanatában közös sajtóértekezleten jelentenek be. A szóban forgó személy előzetes nyilatkozata szerint a jelöltséget csak azzal a feltétellel fogadja el, ha ezt mindenik politikai alakulat akarja.

Dr. Vass Levente kórházigazgatóként, minisztériumi tanácsadóként, urológus szakorvosként és a marosvásárhelyi civilmozgalom – köztük a Stúdium Alapítvány – létrehozásában és működtetésében vállat szerepével bizonyította be, hogy szakmai felkészültségén túl kiváló közösségszervező, az  állami adminisztrációban és a civil szervezetek munkájának összehangolásában jártos, semmilyen párt csúcsvezetésében eddig nem vett részt, jelölését az RMDSZ is a magáénak tekintheti; tömören: alkalmas személy arra, hogy Marosvásárhely magyar lakosságát integrálja, és a legnagyobb erdélyi magyar város román lakosságának gazdasági, társadalmi és kulturális érdekeit is megjelenítse.

A Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Székelyföld, Erdély egyik kulcsintézménye, a magyar értelmiségi képzés bölcsője a súlyos gondokkal terhelt, a magyarság brutális kiszorításának útjára állt. Egy indokkal több, hogy dr. Vass Levente figyelmünk és látókörünk fókuszába kerüljön.

Dr. Vass Levente jelöltségét azok az információk is aládúcolják, amelyeket paciensei a marosvásárhelyi klinikán tapasztalnak, ahol szakmai tekintélye, orvosi és asszisztensi körökben a csapatmunkára való alkalmassága, a betegekkel való érintkezésben, a vélük való bánásmódban kialakult emberi kapcsolatai nyilvánvalóak. A kulturális életben való jártassága imponáló, fiatal kora esélyt tartogathat arra, hogy megbízatása esetén a hazai magyar politikai élet kiemelkedő személyiségévé váljon.

Az EMNT jelöltjének nagyszüleivel a háromszéki Alsócsernátonban, és környékén, ahol Vass István és felesége a magyar kulturális élet meghatározó személyiségei voltak, több évig együtt munkálkodhattam. Gyermekkoruk óta ismerem szüleit, s ennek alapján állíthatom, hogy családi szocializációja az egykori Székelyvásárhely – a mai Marosvásárhely – vezetésére alkalmassá teszik.

Nem mellékesen említem azt is, hogy dr. Vass Leventét nemrég a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház vezetőtanácsának élére választották. Elkötelezettsége és kötődése Marosvásárhely, Székelyföld és Erdély egészéhez nyilvánvaló. Mindezt azért is nyomatékosítom, mert jelölésével, ami a legfontosabb az EMNT, az MPP egyetért, dr. Benedek Imre marosvásárhelyi RMDSZ-elnök nyilatkozata szerint számukra is elfogadható, ehhez a marosvásárhelyi körzetek szavazataira, a bukaresti RMDSZ-vezetéssel való egyeztetésre van szükség. A marosvásárhelyi civil- és egyházi szervezetek is közös jelöltjüknek tekintik – és ez a lényeges –, de akad néhány, az internet álneves gúnyájában feszítő örökös ellenkező, aki dr. Vass Levente fiatalságát, születési helyét tekintve nem marosvásárhelyi voltát rója fel, mások meg a jelölést a pártok közötti kicsinyes torzsalkodás felerősítésére aknázzák ki.

Vass Levente valóban nem a marosvásárhelyi Kövesdombon, vagy a Kakukk utcában született. Mint ahogyan a város kiemelkedő történelmi személyiségeinek többsége sem, és a Marosvásárhelyről kirajzó s a Kárpát-medencében, vagy ennél távolabbi tájakon gyökeret eresztő valamire való emberek sem hoztak szégyent szülőhelyükre. Egyszer már szakítani kellene azzal a nevetségesen szűklátókörű, provinciális szemlélettel, miszerint a szülőföldet arra a fizikai-földrajzi területre szűkítjük, amelynek a legelőjén együtt őriztük az állatokat, vagy a grundon együtt rúgtuk a rongylabdát. Eleink századokon át képesek voltak belakni a Kárpát-medence egészét.

Kellő iróniával mondom: Dorin Florea jelenlegi polgármester, Marosvásárhely tönkretevője a háromszéki Kökös községhez tartozó beszédes nevű Bácstelek faluból, egy egykor jelentéktelen tanyabokorból származik. A napokban a polgármester a bácsteleki utcai világításhoz lámpatesteket gyűjt több megyében, hogy a középkori körülmények között élők számára elvigye, illetve számukra felerősítse a világosságot. Bár a kökösi román polgármester, Silviu Taras ezt nem tartja szükségesnek, az utolsó alkalom, hogy a marosvásárhelyi választók hagyják, hogy a megkezdett munkát Dorin Florea Bácsteleken, nagyszülei falujában befejezhesse.

Ehhez dr. Vass Leventét kell támogatni. Szavazzanak – a Marosvásárhelyről elszármazottak is, hiszen nekik sem mindegy, hogy ki éppen szülővárosuk polgármestere! – a www.koalicio.ro honlapon a fiatal orvos koalíciós jelölésére!

A folyamatos destrukció művelőit pedig  emlékeztessük  Ady Endrének A Hőkölés népe című versére:

(...) Erőt mutattak, erőt látott,
Vertnek született, nem verőnek.
Önerejét feledte mindig,
Sohse szegzett erőt erőnek.
 
(...) Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szívét kobozzák
S ha néhányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák.

(...) Ezért a népért ugyis is mindegy,
Ebsorsot akar, hát – akarja.

Sylvester Lajos
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó