Rétvári: A szocialistáknak bocsánatot kellene kérni a devizahitelesektől
A KDNP alelnöke szerint csak a bocsánatkérést követően van erkölcsi alapja az MSZP-nek megszólalni a devizahitelek kérdésében. A politikus úgy véli: az MSZP kormányon kicsinyes bosszúból építette le az első Orbán-kormány által létrehozott otthonteremtési rendszert.
2011. augusztus 13. 16:25

Rétvári Bence a devizahitelekkel kapcsolatban az elmúlt napokban tett szocialista nyilatkozatokra reagálva az MTI-nek azt mondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok elhibázott politikája vezetett oda, hogy ma Magyarországon családok tömegének lakhatása került veszélybe, és az egyik nagy országkockázati tényező az óriási lakossági devizahitel-állomány.

Véleménye szerint a szociálliberális kormányzat 2002 és 2004 között tudatosan, több lépcsőben építette le az első Orbán-kabinet által létrehozott otthonteremtési rendszert, s „ez a kicsinyes politikai bosszú vezetett el a forinthitelek visszaszorulásához és a devizahitelek aránytalan, egészségtelen elszaporodásához”. Megjegyezte, hogy a devizahitelek mértéke nyolc év alatt 140-szeresére emelkedett, és a világ összes - Svájcon kívüli - svájcifrank-alapú hitelének tíz százalékát Magyarországon helyezték ki.

A kereszténydemokraták alelnöke úgy látja, 2002 és 2010 között a szocialisták nem voltak képesek egyetlen olyan érdemleges döntést sem meghozni, amely megóvhatta volna a devizahitel-spiráltól a lakásvásárlókat. Legkésőbb akkor kellett volna az MSZP-nek megrántania a vészféket, amikor 2008-ban a devizahitelek összege meghaladta a forintkölcsönökét - mondta.

Pártja szerint annak a 38 MSZP-s politikusnak, aki 2002 és 2004 között is parlamenti képviselő volt, és szavazatával támogatta a forinthitelezés leépítését, és most is tagja az Országgyűlésnek, a Ház őszi ülésszakát személyes bocsánatkéréssel kellene kezdenie.

Rétvári Bence hozzátette, az új kormánynak megalakulása óta napirendjén szerepel a bajba jutott lakáshitelesek segítése, és sorban születtek olyan intézkedések, amelyeket az előző évek kormányzata elmulasztott megtenni.

MTI - kdnp.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó