Készül a kormány a vörösiszapperre
A kabinet továbbra is figyelemmel kíséri a Mal Zrt. működését, hogy ne veszélyeztesse a környék lakóit.
2011. augusztus 15. 11:35

A kormány még nem döntött a vörösiszapügyben a Mal Zrt. elleni per megindításáról, a döntés előkészítéséhez szükséges szakmai háttérmunka azonban folyamatban van - írta a Magyar Nemzet hétfőn a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságtól kapott tájékoztatás alapján.

A lappal azt is közölték, hogy a kormány továbbra is figyelemmel kíséri a vállalat működését, hogy az semmilyen módon ne veszélyeztethesse a környék lakóit.

A tavaly október 4-i vörösiszap-katasztrófa nyomán az állam a Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely körzetében keletkezett vagyoni veszteségek nagy részét pótolta, a lakók pedig hozzájárultak, hogy a kárösszeget az állam hajtsa be a felelőstől - emlékeztet a lap, hozzátéve, hogy egy korábbi kormányhatározat szerint az igazságügyi tárca feladata megvizsgálni a perindítás lehetőségét.

A cég vezetői ellen még tavaly ősszel büntetőeljárás indult, amely jelenleg is tart, a lap úgy tudja, a bűnügyben eddig hat szakvélemény készült, a legutóbbit az elmúlt napokban ismertette Bakonyi Zoltán gyanúsítottal, a Mal Zrt. akkori és jelenlegi vezérigazgatójával a nyomozó hatóság. Közben folynak a polgári kártérítési perek is, a Fővárosi Bíróságon szeptemberben tizenkét ügyben tartanak meghallgatást - írta a Magyar Nemzet.

MTI nyomán
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó