Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum: a Vagyonkezelő feljelentése
A vizsgálatok súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat állapítottak meg.
2011. augusztus 18. 13:09

A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. 2011. június elején kinevezett ügyvezetője független igazságügyi szakértői, illetve működési átvilágítási ellenőrzés keretében vizsgáltatta meg a társaság gazdálkodását, működésének jogszerűségét és szakmai tevékenységét.

A vizsgálatok súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat állapítottak meg. A jelentések összefoglaló megállapítása szerint a társaság az elmúlt években a törvényekkel és más jogszabályokkal ellentétesen működött, a gazdálkodásáról alkotott képet nem lehet hitelesnek és valósnak tekinteni. Számviteli törvény szerinti bizonylati fegyelem gyakorlatilag nem létezett a társaságnál, a valóságban meg nem történt gazdasági eseményeket könyveltek. A részleges leltárellenőrzés minden vizsgált helyiség esetében eltérést állapított meg a nyilvántartásokhoz képest. Az átvilágítási jelentés súlyos munkajogi szabálytalanságokra is rámutatott.

A társaság bevétele és a kastély látogatóinak száma 2007 óta folyamatosan csökken, az intézmény nem alkalmazza a modern informatikai és marketing megoldásokat, az interaktivitást alkalmazó kiállítási lehetőségeket; hiányzik a kiállítások alapvető látogatói támogatása. A közhasznú feladatok ellátásához nincs elegendő, megfelelően képzett szakember, hiányzik a kiállítások megrendezéséhez szükséges tudományos háttér.

A társaság ügyvezetője – az MNV Zrt. egyetértésével – a vizsgálat során feltárt szabálytanságok miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a számvitel rendjének megsértése, továbbá a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, sikkasztás, illetőleg hanyag kezelés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

Az MNV Zrt. mint tulajdonos elvárja az új ügyvezetőtől, hogy mielőbb állítsa helyre a társaság törvényes működését, készítse el a hiányzó belső szabályzatokat, készítsen átfogó leltárt, szüntesse meg a munkajogi anomáliákat, valamint mielőbb készítse el a társaság módosított üzleti tervét, ideértve a vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosítási koncepcióját is.

Az MNV Zrt. vezetésének álláspontja szerint a megfelelő feltételek megteremtését követően a Kastélymúzeum közhasznú tevékenységének ellátása mellett hosszú távon is gazdaságosan működtethető. A gazdaságos működés helyreállításáig – amennyiben szükséges – biztosítani fogja a társaság működését.

mnv.hu
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó