Nefmi: senki nem írta, senki nem mondta…
A készülő nyelvoktatási stratégiáról az Origón megjelent álhírekkel kapcsolatban közlik: az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket.
2011. augusztus 18. 14:06

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága - az ügy fontossága miatt és az igazság érdekében - a készülő nyelvoktatási stratégiáról az Origón megjelent álhírekkel kapcsolatbanfontosnak tartja hangsúlyozni: sem a minisztérium, sem az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket. A hírportál birtokába jutott munkaanyagban a szaktárca nem az angol nyelv háttérbe szorítását javasolja, pusztán arra a szakmai körökben folyó vitára utal, amely szerint, aki első nyelvként angolt tanul, az nehezebben sajátít el második idegen nyelvet, mint az, aki valamelyik neolatin nyelvvel ismerkedik meg először.

Bár a hírportál állítása szerint birtokába került a nyelvoktatási stratégia munkaanyaga, arról mélyen hallgat, hogy a tervezet egyértelműen leszögezi, hogy az angol nyelv ismerete alapkövetelmény. 

Sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, sem az Államtitkárság részéről soha egyetlen olyan kijelentés nem hangzott el, amely azt sugallná, hogy bárki ”magától” elsajátíthat egy idegen nyelvet. A tárca vezetői ennek épp az ellenkezőjét hangsúlyozva minden nyilatkozatukban azt közvetítik, hogy a nyelvtanulás és minden más tanulás szorgalmas munkát igényel. Mint ahogyan abban a tekintetben is következetes az álláspontunk, hogy Magyarországnak geopolitikai és kulturális adottságai okán a többnyelvűség irányába kell erőteljes és hatékony oktatáspolitikai lépéseket tennie.

Újra tájékoztatunk tehát mindenkit, hogy a nyelvoktatási stratégián egyetemi és gyakorlati szakemberek sokasága dolgozik hónapok óta. A szakmai egyetértés kilátásaival bíró tervezetet rövidesen nyilvánosságra hozzuk, és társadalmi vitára bocsátjuk. Mindaddig a formálódó munkaanyagokból ki-kiragadott mondatok közzététele fölösleges, és nem szolgálja a hiteles tájékoztatást.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Oktatásért Felelős Államtitkárság

nefmi.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó