Átláthatóbb önkormányzati rendszer jön létre
Húsz év erényeit és hibáit figyelembe véve új alapokra kell helyezni az önkormányzati rendszert - hangsúlyozta Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár
2011. augusztus 18. 17:17

„Azt szeretnénk, hogy olyan önkormányzati rendszer működjön, ahol a választópolgár gyorsabban és magasabb színvonalon juthat hozzá az önkormányzati és közigazgatási szolgáltatásokhoz” – emelte ki.

Ennek érdekében határozatot fogadott el a kormány, mely tizenhat pontban rögzíti, hogy milyen elvek mentén alakítsák át e területet – fogalmazott az államtitkár. A határozat első pontja egyértelműen kimondja, hogy minden helyi közösséget megillet az önkormányzás joga – mondta, magyarázatképp kifejtve: ezzel a kormánydeklarációval véget érnek azok a viták, melyek arról szólnak, hogy van olyan kormányzati szándék, mely szerint bizonyos településeken ne legyenek önkormányzatok.

A jövőben szét kell választani az állami, önkormányzati és közigazgatási, hatósági feladatokat – mutatott rá, hozzátéve: a jelenlegi rendszerben ugyanis e területek összecsúsznak, és ebből adódott az is, hogy gyakran a feladatot az állam az önkormányzatokhoz telepítette, ugyanakkor a forrást nem biztosította finanszírozásához. Ez vezetett az önkormányzatok eladósodási spiráljához – szögezte le. Ezért újra kell gondolni a rendszert, a feladatokat pedig külön kell választani – hangsúlyozta.

Ennek értelmében a következő feladatok maradnak a helyi önkormányzatoknál: a településfejlesztési, -üzemeltetési és területrendezési feladatok. Az egészségügy területén az alapellátás és a járóbeteg-ellátás azon része, mely nem kórházban történik. Az óvodai ellátás szintén az önkormányzatok feladata marad, azonban az általános iskolai oktatás várhatóan az állam feladatai közé fog tartozni. Továbbra is az önkormányzatok feladata lesz az alapfokú kultúra biztosítása, azaz a kulturális örökség és közgyűjtemények helyi védelme, és a mozik, színházak fenntartása – fejtette ki Tállai.

A szociális ellátás átalakításáról az államtitkár elmondta: a gyermekekkel kapcsolatos feladatok az államhoz, míg az idősgondozással összefüggő feladatok az önkormányzatok hatáskörébe fognak tartozni. Illetve a helyi adóügyekkel és a sporttal és ifjúsággal kapcsolatos ügyek, környezetvédelem és lakásgazdálkodás továbbra is az önkormányzatoknál maradnak – tette hozzá.

Az önkormányzati törvény alapvetéseivel a kabinet kimondta azt is, hogy az ágazati törvények felülvizsgálatát is el kell végezni, és a munkamegosztást és a finanszírozást az ágazati törvényeknek kell tartalmazniuk – mutatott rá az államtitkár.

Tállai András bejelentette: a jövőben közös önkormányzati hivatalok jönnek létre a később megalakuló járásokon belül, ugyanis e szervek fogják kiszolgálni az önkormányzati képviselőtestületeket. A polgármesterek jogállásának változásairól szólva az államtitkár kifejtette: a jövőben a jegyzők, azaz a hivatalvezetők felett a munkáltatói jogokat a választott településvezetők fogják gyakorolni. Hozzátette: a polgármesterek jogállását hivatott erősíteni az a változtatás is, hogy amennyiben a képviselőtestület határozatképtelen két egymást követő ülésén, úgy a polgármester, a rendeletalkotást kivéve határozatot hozhat a település működőképességének fenntartása érdekében.

A belügyminisztériumi államtitkár tájékoztatást adott arról is, hogy a megyei önkormányzatok elsősorban területfejlesztési feladatokat fognak ellátni a jövőben. Mint ismert, a miniszterelnök erről megállapodást kötött a megyei önkormányzatokkal, ezt hagyta jóvá a kormány jelen döntésével. Az államtitkár szavai szerint ez azt is jelenti, hogy a megyei közgyűlések összetétel is meg fog változni, mégpedig úgy, hogy a testületekbe automatikusan részt fognak venni a járások székhelyi polgármesterei a pártlistákról bekerülő képviselők mellett. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi megyei jogú városok e státusza megszűnik, azaz a megyék részévé fognak válni – tette hozzá.

Tálai beszámolt arról is, hogy az új alaptörvény értelmében, mind az önként vállalt, mind a kötelezően ellátandó feladatokhoz kötelező jelleggel forrást kell rendelni, e kitétel többek közt megakadályozhatja az önkormányzatok jövőbeni eladósodást is. Ezért egy erősebb ellenőrzést szükséges megvalósítani az önkormányzatoknál. A nemzetgazdasági tárca és a Belügyminisztérium közösen dolgozza ki a monitoring rendszert – tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a helyi adók tekintetében a helyhatóságoknak nagyobb szabadsága lesz, a korlátot az jelenti, hogy az állam által már kivetett adót nem vezethetik be helyi adóként - emelte ki Tállai.

Kilencmilliárdot biztosít a kormány a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésére

A kabinet szerdai ülésén történteket ismertetve Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette: döntött a kormány az otthonmentő monitoring bizottság létrehozásáról, melynek feladata az lesz, hogy a szakmai és civil szervezetek bevonásával tájékoztassa a kormányt és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a bankok tevékenységéről. A bizottság vezetője Kármán András lesz.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésére és konszolidálására további kilencmilliárd forintot különített el a kormány. Kovács ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a Széll Kálmán-terv egyik kiemelt prioritása a közösségi közlekedés fejlesztése.

Forrás: fidesz.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó