Nincs fogyó: izomra gyúrnak
Kockás papírral, ceruzával és vonalas telefonnal elkormányozták ezt a rendszert. Most a számítógépek korában ugyanennyi emberre lenne szükség?
2011. augusztus 31. 10:27

Amikor valaki fogyókúrába fog, sokféleképpen dönthet, hogy miként akar megszabadulni attól a túlsúlytól, amit már nem bír el a szervezete, sem az ereje.
Az elmúlt 8 évben a Magyar Honvédség legizmosabb részeit levágták. Egész fegyvernemi kultúrák tűntek el. Levagdosták a harckocsikat (az iraki hadseregnek nagyobb szüksége volt a T-72-eseinkre mint nekünk magunknak), a kiképzőközpontokat és az anyagot, a felszerelést és a fegyvert mindenféle ofsorok közbeiktatásával eladták. Néha elképesztő pénzekért. Aztán örültek, hogy mennyit „spóroltak” az adófizetőknek.

Meg is lehet szorítani a nadrágszíjat. Lehet „éhezni”: ugyanazt a rengeteg feladatot egyre kevesebb emberrel és egyre kevesebb technikai eszközzel ellátni. Ez azonban nem vezet fogyáshoz csak elerőtlenedéshez. Aztán az okosok feltehetik a kérdést: minek ez az egész? Zárjuk be, szervezzük le – ebből nem lesz szavazat. Egészen addig, amíg nem kell a honvédség. Valamire.

Az új honvédelmi vezetés mást csinál. Hende egy hete az Inforádióban bejelentette: izomra gyúrnak. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség katonai képességei nem csökkentek és legyen bármilyen spórolás, nem csökkenhetnek. Ami azt illeti az elmúlt egy esztendőben is nőttek – ha most még nem is sokkal, de továbbépíthetően: tartalékos rendszer, Ludovika zászlóalj stb. A legnagyobb dobásnak az életpályamodell ígérkezik. Ha a jelenlegi formájában megmarad a nagy kormányzati egyeztetések után, nagyon hosszú távon lehet az alapja egy sikeres honvédségnek: nem csak az Összhaderőnemi Parancsnokság szakértői, de a szakszervezetek is elfogadhatónak találták.

Na, de hol a háj? Az elmúlt 20 évben – miközben a 160 000-es Magyar Néphadseregből kis jó indulattal 30 000-es Magyar Honvédség lett – a Honvédelmi Minisztérium létszáma nem változott. Kockás papírral, ceruzával és vonalas telefonnal – emlékszünk a kurblira? – elkormányozták ezt a hatalmas rendszert. Most a számítógépek korában ugyanennyi emberre lenne szükség? Főleg annak fényében, ha tudjuk, hogy az elmúlt időben „Budapest-pótlék” volt érvényben: a minisztériumban szolgálók a fizetésük 50 százalékát kapásból megkapták a gyakorlótéren futrinkázókhoz képest… A rendszerváltoztatás óta csak a minisztériumban nem volt érdemi létszámcsökkentés (200 fővel többen vannak) – leszámítva a kormányváltások körüli jövés-menést. A zuhanyhíradó szerint a HM bizonyos gazdasági szegmensei több embert foglalkoztatnak, mint az NGM maga.

A mérleg így is pozitív. 2012 elejére 2010-hez képest nagyjából 1000 fővel lesz több a honvédelmi terület létszáma. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 2000 katonával több és 1000 íróasztallal kevesebb van sokkal kevesebb pénzből, egész jó boltot csináltak az adófizetők…

Persze várjuk már nagyon a nagy laktanyabezárók sipákolását a parlamentben, meg Olgánál az ATV-n, amelyek majd a szociális érzéketlenségtől a honvédelem ügyének végletes elhanyagolásáig terjedő skálán fognak öblögetni.

Szóval háj le, izom fel. Az így felszabaduló erőforrásokat a honvédség izmainak megerősítésére és megnagyobbítására kell fordítani. Persze ne legyenek illúzióink – minden idők legalacsonyabb honvédelmi költségvetésével, egy nagy gazdasági világválság kellős közepén üldögélve nem lehet csodát művelni. Csodát nem kell várni, de munkát igen. És a HM-ben szemmel láthatóan elvégzik a munkát.

PunkRhétor
MTI Hírfelhasználó