Megkezdődött a tanév az új piarista központban
Erdő Péter bíboros felszentelte az iskola kápolnáját és megáldotta az épületet. A szentmisét követő ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor és Labancz Zsolt SP..
2011. szeptember 2. 15:26

A Piarista Rend Magyar Tartománya közel hatvan évnyi várkozás után ez év tavaszán megkezdte a költözést a felújított régi piarista központba. A megújult épületbe május 16-án költöztek be a diákok és tanáraik, díszemenetben vonulva végig a Mikszáth Kálmán téri gimnáziumból a Duna-parti épületbe.

Az iskola kápolnája az egykori Egyetemi Színpad, amely korábban is az iskola kápolnája volt.

Labancz Zsolt SP tartományfőnök beszédében az iskola szerepét hangsúlyozta, megemlékezve a múltról, amikor megkezdődött a tudás átadása, a gyermekek nevelése és segítése a közösség-keresésben és a helyes értékrend kialakításában. E célok vezérlik ma is az épületben oktató tanárokat, és mindazon szülőket, akik gyermekük nevelését a piarista rendre bízzák.

A rend 1717-ben kezdte meg Pesten oktató, nevelő tevékenységét. Alig száz évvel később már hatosztályos intézményként, majd 1850-től hétosztályos főgimnáziumként működött. A II. világháború után megkezdődött az általános iskolai oktatás is, amely később szervezetileg is különvált. Az 1948-as államosítás megszüntette az általános iskolát, a gimnázium pedig Budapesti V. kerületi Állami Ady Endre Általános Gimnázium néven működött tovább. 1950-ben ismét rendi vezetés alá került, ám 1953 őszén az épületet az állam az Eötvös Loránd Tudományegyetem használatába adta. A piarista diákok ekkor költöztek át a Mikszáth Kálmán téri épületbe, amely 58 évig volt adott otthont a felnövekvő ifjúságnak.

A 2002-óta hatosztályos tanrend szerint oktató intézményben jelenleg 325 diák tanul.

gondola
MTI Hírfelhasználó