Kósa ki akarta ütni a nyeregből Orbán Viktort?
Bizalmas besorolású távirat ment Washingtonba 2006. október 12-én Budapestről. A WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum szerint April H. Foley nagykövet találkozott az Amerikai Magyar Koalíció elnökével, Maximilian Telekivel: az egyeztetésen a Fidesz elnök híveinek Orbán Viktorral szembeni kritikájáról volt szó. A távirat szerint Stumpf István úgy vélte, Orbánnak Brüsszelben lett volna a legjobb helye, Kósa Lajos pedig „őszintén érdeklődött Orbán szerepének átvétele iránt.”
2011. szeptember 5. 13:14

A WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat szerint Stumpf István - az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere - őszintén beszélt arról, hogy „Viktor sok komoly hibát követett el” a közelmúltban. Elsősorban azt, hogy elvesztette az áprilisi országgyűlési választásokat, amihez hozzájárult, hogy képtelen volt megállapodni a Magyar Demokrata Fórummal az ellenzék egyesítése érdekében. A távirat szerint sokan úgy tekintenek Orbán taktikájára – különösen arra a felszólítására, hogy állítsanak fel szakértői kormányzatot – mintha azzal szeretne bosszút állni a választási vereségért, bármi áron. Habár Stumpf elhanyagolhatónak nevezte a javaslat körüli alkotmányossági aggályokat, egyértelműen úgy vélekedett, hogy az ötlet esélytelen.

A sürgöny szerint Orbán döntése, hogy nem szólal fel a parlamentben, valamint az, hogy az október 6-i Gyurcsány elleni – a kormányfőt megerősítő - bizalmatlansági szavazást követően hazaküldte a tüntetőket, sokak szerint megmagyarázhatatlan.

Orbán Anita, a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) akkor igazgatója úgy vélekedett, hogy a Fidesz azon állítása, mely szerint történelmi győzelmet arattak a 2006-os helyhatósági választásokon igaz, bár másképpen értelmezve. Az ICDT igazgatója szerint a választási eredmények új pártvezetői réteget fognak pozícionálni, független hatalmi bázisokkal, amelyek a költségvetési támogatás érdekében együtt kell, hogy működjenek a központi hatalommal – különösen a magas Fidesz kampányadósságok miatt. Orbán Anita szerint ez a folyamat végül egy alulról építkező párttá transzformálhatja a Fideszt, a központosított helyett.   

Stumpf a távirat szerint egyetértett abban, hogy október 2. tökéletes időpont lehetne Orbán Viktornak a továbblépésre – ezzel pedig a Fidesz szakíthatna a jelenlegi iránnyal. 2006-ban Stumpf úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor vélhetően nem lesz többet a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Habár jobban állna neki az elnöki pozíció, ahol nagyobb hangsúly lenne a retorikai, mintsem a gyakorlati felelősségén, Stumpf utalt arra, hogy Orbán legjobb helye talán Brüsszelben lenne, ahol az Európai Néppártban betöltött szerepe révén kivonulhatna a hazai politikai reflektorfényből.

A távirat szerint ezzel többen egyetértenek a Fideszben. A debreceni polgármester, Kósa Lajos őszintén kifejezte érdeklődését „Orbán szerepének az átvétele iránt, ahogy John Major is tette azt Margaret Thatcherrel” – hangsúlyozva annak a jelentőségét, hogy Orbán örökösének tekintsék, mintsem leváltójának.

Ezzel párhuzamosan az amerikai nagykövet szerint a párton belül többen távolságot tartanak Orbán Viktortól. A sürgöny szerint Fidesz belső körei úgy nyilatkoztak, hogy Orbán több esetben a pártvezetés jelenléte nélkül jelent meg a nyilvánosság előtt, illetve több beszámoló szerint komoly feszültség alakult ki közöttük a tüntetések folytatásával kapcsolatosan is. Foley szerint az is megütközést keltett többekben, hogy Orbán egy német rendszámú, páncélozott dzsipben jelent meg, amelyet a nagykövetség információi szerint egy ismeretlen német adományozó juttatott el neki.

April H. Foley a távirat komment részében arra emlékeztette washingtoni feletteseit, hogy Orbán bukását gyakran megjósolták, de eddig sohasem következett be. A nagykövet szerint Szabados Krisztián politológus így jellemezte őt: Orbán olyan, mint egy rocksztár, akinek a rajongói „egészen addig el fogják fogadni vad következetlenségét, amíg nem untatja őket”. Foley szerint még az oktatási minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bogyai Katalin is elismerte, hogy anyukája Orbán Viktorért imádkozik. Mint mondta, Orbán mindig is utált vagy imádott személy volt, a vegyes érzelmeknek vele szemben nincs helye. „Az azonban, hogy vagy messiás, vagy ördög, nem jó sem neki, sem pedig Magyarországnak” – idézte Bogyait April H. Foley.

A WikiLeaks-dokumentumok legutóbbi Magyarországgal kapcsolatos híreiről itt olvashat bővebben!

atv.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó