Giró-Szász András az új kormányszóvivő
A kormányzás, a kabinetdöntések logikájának ismertetése, értelmezése lesz a dolga a hétfőn hivatalba lépő új kormányszóvivőnek.
2011. szeptember 9. 11:32

Giró-Szász András az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: azt tekinti feladatának, hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik, miért érdekük egy adott kormányzati lépés. A politológus közölte: lemond a Századvég-csoportnál betöltött ügyvezetői, igazgatótanácsi, kuratóriumi tisztségeiről. Beszélt arról is, nincs súrlódás közte és a kormányzati kommunikációs államtitkár között.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Hajdúszoboszlón jelentette be, hogy Giró-Szász András politológus, a tavaly tavasszal alakult Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa lesz az új kormányszóvivő, aki - ellentétben elődeivel, a nyár elején családi okok miatt fizetés nélküli szabadságra ment Nagy Annával, majd a feladatait azóta ellátó Kovács Zoltánnal - nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik majd. Giró-Szász Andrást Orbán Viktor kormányfő kérte fel a szóvivői feladatok ellátására.

A hétfőn hivatalba lépő, és addig kormányzati intézkedéseket nem kommentáló Giró-Szász András kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzás ne csak a cselekvésben, hanem a kommunikációban is világos, érthető legyen az emberek számára, mert a kellő összhang, értelmezés hiányában a kabinet döntései, az azok alapján alkotott törvények, parlamenti döntések "nagyon sokszor a levegőben lógva maradhatnak".

Olyan időket élünk - folytatta - akár a nemzetközi gazdasági környezetet, akár annak a térségre gyakorolt társadalmi hatásait nézve, amely lényegében elengedhetetlenné teszi, hogy "vagy most alakítsuk át Magyarországot, vagy talán soha nem tehetjük meg" azt.

Elmondta, a kormánnyal kapcsolatos hazai kommunikáció kerül hozzá, azon belül is a kormányzás, az adott kabinetdöntések logikájának ismertetése, értelmezése. Mint fogalmazott, azt tekinti feladatának, hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik, miért érdekük egy adott kormányzati lépés. Nagyjából úgy, mint amikor egy műtét előtt az orvos elmagyarázza a betegnek: lehet, hogy egy pillanatig fáj, vagy kicsit fél tőle, de a beavatkozás után sokkal jobb lesz - példázta.

Várható munkarendjéről szólva Giró-Szász András közölte: a tervek szerint a kormányülések után, valamint az adott héten még egyszer tart majd sajtótájékoztatót, ezen kívül pedig feladatai között vannak a kormánydöntéseket értelmező médiaszereplések, továbbá írásos tájékoztatók készítése.

Az új kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva bejelentette, hogy az előírt határidőn belül lemond a Századvég-csoportnál betöltött ügyvezetői, igazgatótanácsi, kuratóriumi tisztségeiről, és elképzelhetőnek nevezte - "bár erre nincs jogi előírás, de erkölcsi, etikai, íratlan szabály van" -, hogy a tulajdonát is értékesíti.

Giró-Szász András szólt arról is, hogy már beszélt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, és "nem gondolom, hogy akár a jelenben, akár a jövőben súrlódások lennének".

Tájékoztatása szerint a kormányzati kommunikációs államtitkárság feladata marad egyebek mellett a nemzetközi kapcsolattartás, a nemzetközi sajtótájékoztatók megszervezése, a hazai kormányzati kommunikáció számtalan "kiegészítő eleme", az állami ünnepségek szervezése és a kormányzati portál üzemeltetése. Szijjártó Péter szerepköre nem változik - tette hozzá.

Végezetül elmondta: négyéves kisfia, családja van, úgyhogy belegondolt, ki akarja-e venni a részét ebből a munkából, amely nagy kihívás, és lehet, hogy a mindennapi életben sok nehézséget fog okozni neki ahhoz képest, amit eddig csinált, "de ha nem tenné meg ezt a lépést, és nem fogadná el ezt a felkérést, akkor lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva visszatekintve bánná, hogy nem vett részt ebben".

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó