Giró-Szász András az új kormányszóvivő
A kormányzás, a kabinetdöntések logikájának ismertetése, értelmezése lesz a dolga a hétfőn hivatalba lépő új kormányszóvivőnek.
2011. szeptember 9. 11:32

Giró-Szász András az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: azt tekinti feladatának, hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik, miért érdekük egy adott kormányzati lépés. A politológus közölte: lemond a Századvég-csoportnál betöltött ügyvezetői, igazgatótanácsi, kuratóriumi tisztségeiről. Beszélt arról is, nincs súrlódás közte és a kormányzati kommunikációs államtitkár között.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Hajdúszoboszlón jelentette be, hogy Giró-Szász András politológus, a tavaly tavasszal alakult Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa lesz az új kormányszóvivő, aki - ellentétben elődeivel, a nyár elején családi okok miatt fizetés nélküli szabadságra ment Nagy Annával, majd a feladatait azóta ellátó Kovács Zoltánnal - nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik majd. Giró-Szász Andrást Orbán Viktor kormányfő kérte fel a szóvivői feladatok ellátására.

A hétfőn hivatalba lépő, és addig kormányzati intézkedéseket nem kommentáló Giró-Szász András kifejtette: nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzás ne csak a cselekvésben, hanem a kommunikációban is világos, érthető legyen az emberek számára, mert a kellő összhang, értelmezés hiányában a kabinet döntései, az azok alapján alkotott törvények, parlamenti döntések "nagyon sokszor a levegőben lógva maradhatnak".

Olyan időket élünk - folytatta - akár a nemzetközi gazdasági környezetet, akár annak a térségre gyakorolt társadalmi hatásait nézve, amely lényegében elengedhetetlenné teszi, hogy "vagy most alakítsuk át Magyarországot, vagy talán soha nem tehetjük meg" azt.

Elmondta, a kormánnyal kapcsolatos hazai kommunikáció kerül hozzá, azon belül is a kormányzás, az adott kabinetdöntések logikájának ismertetése, értelmezése. Mint fogalmazott, azt tekinti feladatának, hogy közérthetően elmagyarázza az állampolgároknak, miért jó nekik, miért érdekük egy adott kormányzati lépés. Nagyjából úgy, mint amikor egy műtét előtt az orvos elmagyarázza a betegnek: lehet, hogy egy pillanatig fáj, vagy kicsit fél tőle, de a beavatkozás után sokkal jobb lesz - példázta.

Várható munkarendjéről szólva Giró-Szász András közölte: a tervek szerint a kormányülések után, valamint az adott héten még egyszer tart majd sajtótájékoztatót, ezen kívül pedig feladatai között vannak a kormánydöntéseket értelmező médiaszereplések, továbbá írásos tájékoztatók készítése.

Az új kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva bejelentette, hogy az előírt határidőn belül lemond a Századvég-csoportnál betöltött ügyvezetői, igazgatótanácsi, kuratóriumi tisztségeiről, és elképzelhetőnek nevezte - "bár erre nincs jogi előírás, de erkölcsi, etikai, íratlan szabály van" -, hogy a tulajdonát is értékesíti.

Giró-Szász András szólt arról is, hogy már beszélt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, és "nem gondolom, hogy akár a jelenben, akár a jövőben súrlódások lennének".

Tájékoztatása szerint a kormányzati kommunikációs államtitkárság feladata marad egyebek mellett a nemzetközi kapcsolattartás, a nemzetközi sajtótájékoztatók megszervezése, a hazai kormányzati kommunikáció számtalan "kiegészítő eleme", az állami ünnepségek szervezése és a kormányzati portál üzemeltetése. Szijjártó Péter szerepköre nem változik - tette hozzá.

Végezetül elmondta: négyéves kisfia, családja van, úgyhogy belegondolt, ki akarja-e venni a részét ebből a munkából, amely nagy kihívás, és lehet, hogy a mindennapi életben sok nehézséget fog okozni neki ahhoz képest, amit eddig csinált, "de ha nem tenné meg ezt a lépést, és nem fogadná el ezt a felkérést, akkor lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva visszatekintve bánná, hogy nem vett részt ebben".

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó