Hivatali visszaéléssel gyanúsítják az osztrák kancellárt
Vizsgálatot folytat az osztrák korrupcióellenes ügyészség Werner Faymann kancellár ellen azzal a gyanúval, hogy még miniszterként közbenjárt egy állami cégnél annak érdekében, hogy az bizonyos újságokban hirdessen - erősítette meg pénteken a bécsi ügyészség.
2011. szeptember 17. 12:22

Először több hónappal ezelőtt merült fel a sajtóban Faymann neve az állami vasúttársaság (ÖBB) hirdetéseivel összefüggésben. Akkor egy osztrák lap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állította, hogy a szociáldemokrata politikus 2007-ben közlekedési miniszterként az ÖBB hirdetéseivel "jutalmazott meg" bizonyos újságokat.

Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik parlamenti képviselője akkor feljelentést tett Faymann és volt kabinetfőnöke, a jelenleg államtitkár Josef Ostermayer ellen csalás és hivatali visszaélés címén. A Kurier című lap pénteken másolatot közölt állítólagos hirdetési megrendelésekről. A megrendelések összesen 1,5 millió euróról szólnak. Az ügyészség megerősítette, hogy vizsgálódik a számlák ügyében a két politikus ellen.

Az elmúlt hetekben a 2000 és 2007 közötti kormányok több tagja elleni nyomozásokról adott hírt a sajtó, de a napokban Faymann is újra nyomás alá került az ÖBB-hirdetések ügyében.

A kancellári hivatal ismételten visszautasította a vádakat. Az ÖBB jelenlegi vezérigazgatója, Christian Kern az osztrák közszolgálati rádióban pénteken egy sajtóértesülésre reagálva azt mondta, egy belső vizsgálat szerint az ÖBB 2007-ben hivatalban lévő vezetése nem írt alá olyan megrendelést, amelyen Faymann neve szerepelt.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor egész Európára hatással van
    Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket – vallja a francia értelmiségi, aki könyvet írt a magyar kormányfőről.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó