Orbán a páston - A tett az első, a szó a második!
Hegyezték a szavakat, mellének szegezve, dárda élesen, mintha rég múltat idézően ádáz török vagy tatár lenne. Miniszterelnök úr, miért hazudott az erdélyi magyarságnak és nekünk nemzeti érzelmű magyaroknak? Miért lépett Gyurcsány nyomába? Olvas-e levelet? Miért kell többet dolgozni az embereknek, kevesebb pénzért? Miért illeti kevesebb szabadság őket? Mennyire megengedhető ez az arrogáns magatartás? A válasz sem maradt el: „Ön a szájával keresi a kenyerét, mi pedig a kezünkkel! Ön beszél, mi dolgozunk! Ön lázít, mi békítünk. Ön követel, mi cselekszünk! Azt kívánom Magyarországnak, hogy ez a munkarend és munkamegosztás még sokáig meg is maradjon közöttünk!”
2011. szeptember 28. 08:48

Különös pillanatok kísérik a Tisztelt Házban az azonnali kérdések műfaját. Az elnök csenget, hosszasan csenget, rövid szünetet rendel el, mert vége az interpellációknak, vége a „kötelező szavazás" okozta frakciófegyelemnek, a képviselők zöme elindul a büfébe, a folyosóra vagy egyéb szükséges dolgait végezni. Harmadnyian maradnak. Így kezdődik. Mindig így kezdődik. - Kivéve, amikor a miniszterelnök áll a vártán! Olyankor visszatérnek. A média bóbiskoló hírvivői is felélénkülnek.

Tette volt, újra a hét első napján. Kőkeményen ostromolták, hegyezték a szavakat, mellének szegezve, dárda élesen, mintha rég múltat idézően ádáz török vagy tatár lenne, elvégre népszerűséget, s majdan tán voksot is hozhat e hősi tett. A siker egyik oldalon sem volt kétséges: minden párt hálásan megtapsolta a szószóját! Szónoklataikból - szolidan stilizálva - tallózunk.

Hogyan értette azt az őszödi elszólást Orbán Viktor, hogy ’ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok’?”

NOVÁK ELŐD, (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! A WikiLeaks kiszivárogtatása nyomán bizonyítottá vált az amit önök eddig összeesküvés-elméletnek nyilvánítottak. A Fidesz vezetői az MSZP-s politikusokkal felváltva raportra járnak különböző nagykövetségekre. Az amerikai jelentésekből látszik, ők is tudnak például a törvénytelen Kubatov-listák létezéséről, tán zsarolják is vele a Fideszt. Még érdekesebb, hogy bizonyos nagyköveteket pedig úgy nyugtatott meg Orbán Viktor, idézem: „Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok!”

- Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását nagyon helyesen nem támogatta elején Orbán Viktor, legalábbis ezt ígérte 2004-ben Tusnádfürdőn, idézem: „Ha megtagadják Erdélyben az Erdélyben élő magyaroktól az autonómiát, akkor Románia, szerintem, nem kellő alappal kéri felvételét az Európai Unióba.” Az orbáni szép szavak után azonban eltelt egy év, és ki tudja, hány nagykövetségi eligazításon vett közben részt. És eljött 2005. szeptember 26-a! , és nem akadt egyetlen fideszes képviselő sem, aki nemmel szavazott volna Románia feltétel nélküli uniós csatlakozására.

- Miniszterelnök Úr! Hat évvel ezelőtt ön is igent mondott az MSZP-vel karöltve az erdélyi autonómia elárulására, pedig életem első országgyűlési felszólalásában - igaz, még csak jobbikos mozgalmárként a karzatról - figyelmeztettem önöket, hogy vissza nem térő történelmi lehetőség előtt álltak. Bár, ama bizonyos hazaárulás előtti napokban - nagyon vicces, tisztelt, hölgyeim és uraim - pedig a Székely Nemzeti Tanács, a Szász Jenő vezette akkori Magyar Polgári Szövetség és számos közismert személyiség, köztük még Kárpátalja autonómiájának elárulója, elpuskázója, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is kérte, hogy csak az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak törvényekben való biztosítása esetén járuljanak hozzá Románia uniós csatlakozásához. A Fideszből mégsem akadt egyetlen képviselő sem, aki - a miniszterelnök úr korábbi ígérete szerint - nemet mondott volna a nemzeti érdekek feladására.

 • Miniszterelnök úr, miért hazudott az erdélyi magyarságnak és nekünk, nemzeti érzelmű magyaroknak?
 • Majd a 2006-os választási ígéreteket firtató befektetői kérdésre miért biztosította  gyarmattartóinkat titkos megbeszéléseken arról, hogy, idézem önt: „hagyják figyelmen kívül, amit mondok”.
 • Miért lépett Gyurcsány nyomába?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Az ön mondandója az amerikai szórakoztatóipar legújabb produkciójához kapcsolódik, de ez itt a Magyar Országgyűlés. Itt mi nem foglalkozunk, legalábbis komoly pártok és képviselők nem foglalkoznak pletykafészek-információkkal. E pillanatban magyar családok milliói aggódnak amiatt, hogy mi lesz az otthonukkal, mi lesz a munkahelyükkel, miből fizetik a számláikat, miből fizetik a gyermekeik iskolai ebédjét. Nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük az embereket, és meghozzuk azokat a döntéseket, amelyekkel Magyarország elrugaszkodhat a válságzónától. Ezért sem most, sem a jövőben nem ülök fel az ön provokációinak, és a kormányzó párt sem lesz partner az ön pletyka-politikájában.

***

NOVÁK ELŐD: - Miniszterelnök úr, a mellébeszélést meghagyhatta volna a miniszterelnöki évértékelőjére, azt akkor szoktuk meg. Azt gondolom, és kíváncsi is lennék, hogy esetleg személyesen az amerikai nagykövet húzatta volna ki esetleg azokat a bocsánatkérő szavakat, amelyeket az ön lelkiismerete szerint bizonyára elmondott volna, mert egy bocsánatkéréssel továbbra is tartozik az erdélyi magyarságnak.

- Miniszterelnök Úr!  Ugyanezt a nemzetáruló politikát folytatják az úgynevezett nemzeti együttműködés rendszerében is, hiszen a magyar föld védelme ugyanúgy nem kerülhetett bele az alaptörvénybe, mint ahogy leszavazták Szávay István nemzetpolitikai kabinetvezetőnk módosító javaslatát is a határon túli magyarság önrendelkezéseinek támogatásáról. És az EU-elnökség sem szólt másról, csak a médiatörvény körüli botrányokról, sajnos a magyarság sorskérdéseit nem tudták Európa porondjára vinni. A mellébeszélést folytatják önök, ahelyett, hogy egy tiszta bocsánatkéréssel megkövette volna az erdélyi magyarságot az épp hat éve elkövetett nemzetárulásért!

***

ORBÁN VIKTOR: Számunkra, akik elfogadhatóan beszéljük és értjük a magyar nyelvet, az a gondolat, hogy a tett megelőzi a szavakat, világos. A tett az első, a szó a második - ez volt a 2002-es kormánypárti kampányunk üzenete is: a szemednek higgy, tapasztalat alapján ítélj, tények alapján dönts! Az embert a tettei, a munkája, a végigdolgozott élete minősíti és nem a szavai. Ugyanakkor értem, hogy ön ezt nem érti. Ön ugyanis a szájával keresi a kenyerét, mi pedig a kezünkkel! Ön beszél, mi dolgozunk! Ön lázít, mi békítünk. Ön követel, mi cselekszünk! Azt kívánom Magyarországnak, hogy ez a munkarend és munkamegosztás még sokáig meg is maradjon közöttünk!

Olvas-e levelet, miniszterelnök úr?

GÚR NÁNDOR, (MSZP): - Miniszterelnök Úr! Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőm és jómagam, mint a foglalkoztatási bizottság elnöke írtunk egy hónappal ezelőtt önnek egy levelet. A munka törvénykönyvével volt kapcsolatos. Válaszokat nem kaptunk Szeretném, ha most pótolná:

 • Miért kell többet dolgozni majd az embereknek, kevesebb pénzért?
 • Miért illeti kevesebb szabadság őket?
 • Miért adnak teret annak, hogy indoklás nélkül kirúghatók legyenek az emberek?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): - Tisztelt Képviselőtársam! Valóban kaptam öntől és Mesterházy képviselőtársamtól egy levelet, és levelet kapni mindig megtiszteltetés, válaszolni pedig illendő, és talán kötelező is. A magam részéről próbálok minden levélre valamilyen formában válaszolni, és az önök által küldött levéllel is így történt. Írásban kaptak választ az ön által most feltett kérdésekre:

- Azt írtam, hogy a kormány eltökélt abban, hogy segély helyett munkát próbáljon adni az embereknek, és megteremtse azt a lehetőséget, hogy Magyarországon jobban lehessen élni - nem állítom, hogy jól, de mindenképpen jobban lehessen élni - Start-munkából szerzett jövedelemmel, mint jövedelempótló támogatásból. Arról szóltam ebben a levélben, hogy vissza akarjuk állítani a munka becsületét. Fölidéztem, hogy volt egy szociális konzultáció, ahol arra a kérdésre, hogy pártfogolják-e az emberek azt a politikát, hogy segély helyett inkább munkát szerezzünk és szervezzünk, a jelenlévők 96 százaléka egyértelmű igennel válaszolt. Én tehát úgy érzem, nem állok önnel vitában, ezért csak azt tudom mondani, és kérem önt is, hogy támogassa a kormánynak azokat az erőfeszítéseit, amelyek a munkahelyek megvédésére, illetve újabb munkahelyek megteremtésére irányulnak.

***

GÚR NÁNDOR: - Miniszterelnök Úr! Még nem láttam a levelét, de megtisztelő, hogy válaszolt rá, biztos, hogy a napokban el fog érkezni hozzánk. Még egyszer megerősítem: azzal, amit mondott, hogy a tett megelőzi a szavakat egyetértek. Ha tényleg komolyan gondolja, és remélem, igen, hogy segély helyett munkából kell hogy éljék az emberek, akkor engem biztosan a társának tekinthet. De csak akkor, ha nem 28 500 forintos bruttó béren akarják foglalkoztatni 4 órában, 1-2 hónapra őket, hanem olyan feltételrendszert alakítanak ki, ami tisztes időtartamra, tisztes körülmények között tisztes megélhetést biztosít számukra.

Mi folyik itt, Gyöngyösön?

MIRKÓCZKI ÁDÁM, (Jobbik): - Miniszterelnök Úr! Az önkormányzati választások óta minden bizonnyal az egyik legnagyobb botrányt Balázs József fideszes polgármester, országgyűlési képviselő keltette azzal az ominózus telefonbeszélgetésével, miszerint köztudottan Gyöngyöspata akkor még csak jobbikos polgármesterjelöltjét, illetve rajta keresztül Gyöngyöspata teljes lakosságát zsarolta meg és fenyegette meg. Szó szerint idézek csak egyetlen mondatot: „Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok, akit nem hagyok jóvá, oda nem megy!”

- Természetesen nem újdonság ez a magyar politikai életben, hiszen hasonló mondatokat megengedtek maguknak Veres János, illetve Lamperth Mónika korábbi szocialista miniszterek is, Akkor viszont a Fidesz részéről Szijjártó Péter és Deutsch Tamás hangosan követelte az érintettek közéletből, politikából való távozását. Most Balázs József esetében síri csend honol a Fidesznél. És itt a lényeg nem az, hogy egy országgyűlési képviselő önmagát kiskirálynak gondolva zsarol embereket, politikusokat, településeket, itt a lényeg az, hogy az érintett képviselő úr az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja, vagyis közvetlen módon ráhatással bír a fejlesztési pénzek elosztására. Nyilvánvalóan ő ennek tudatában nyilatkozott, és ennek tudatában zsarolt, illetve fenyegetett. Kérdezem önt, nemcsak mint miniszterelnököt, hanem mint a legnagyobb kormánypárt elnökét is:

 • Milyen fordulat állt be a Fidesznél?
 • Mennyire megengedhető ez az arrogáns magatartás?
 • Lesz-e a Fideszben ennek következménye?

***

ORBÁN VIKTOR, (miniszterelnök): Képviselő Úr! Az agresszivitást hasonlóképpen ítélem meg, mint ön. A közéletben az agresszivitásnak nincsen semmilyen helye, de világosan különbséget kell tenni erő és erőszak között. Az államnak éppen azért kell erősnek lennie, hogy ne kelljen erőszakossá válnia. Tehát úgy érzem, itt nincs köztünk véleménykülönbség.

- Ami Gyöngyöspatát illeti: úgy tudom, ott elindult egy Start-munkaprogram, és több tucat ember dolgozik, ezért bátran kijelenthetjük, hogy Gyöngyöspatát, függetlenül a polgármester párthovatartozásától, nemhogy semmilyen hátrány nem érte, hanem az egyik most megindított Start-munkaprogram helyszínévé is vált. Ami a fejlesztési források odaítélésének rendjét illeti: arról tudom tájékoztatni a képviselő urat, hogy minden fejlesztésnek megvan a fejlesztésről döntő, kijelölt illetékes szervezete. Amikor a kormánynak is véleményt kell ebben formálnia, akkor én a magam részéről, eddig is és a jövőben is, mindig ragaszkodni fogok ahhoz, hogy a fejlesztések odaítélése előtt megismerjem az ott megválasztott parlamenti képviselő véleményét.

***

MIRKÓCZKI ÁDÁM: - Sajnos nem kaptam választ arra, hogy helyük van-e a közéletben, teljesen mindegy, hogy milyen színezetű kormány alatt, azoknak a képviselőknek, akik ilyen stílust és mentalitást megengednek maguknak. A Jobbik a maga részéről természetesen megtette a jogi lépéseket: az ügyészséghez fordultunk. Jellemző módon azzal utasítottak el, hogy „a fenyegetés a jövőre vonatkozott.” Ezek szerint, úgy lehet fenyegetni a múltban, hogy majd elveszem a pénzeteket tegnap? Nem tudom. Mindenesetre továbbra is kérem a miniszterelnök urat: legyen kedves válaszolni, arra: jár-e bármiféle következménnyel ez a fajta magatartás?

***

ORBÁN VIKTOR: - Képviselő Úr! Abban a reményben vagyok a közéletben, hogy minden szónak és minden tettnek van következménye, ezért minden tett következményét előbb vagy utóbb érvényesítik is az emberrel szemben. Az elmúlt 20 év saját személyes történetéből is tudnék itt bőségesen idézni. A közéletben az a szabály érvényes, a Fidesz a jövőben is ehhez tartja magát, hogy a következmények levonása mindig a választópolgárokra tartozik. Mindig is a magyar választók döntötték el, hogy kinek van helye, ha úgy tetszik, melyik pártnak van helye és milyen arányban a magyar közéletben. Ehhez fogjuk magunkat tartani a jövőben is!

Bartha Szabó József
 • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
  Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
 • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
  Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Előrébb az agarakkal!
  A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó